“23 yıl önce kaybedilen Mehmet İnan’ın annesi Emine İnan ‘Oğlumun başına ne geldiğini bilmek istiyorum’ diyor. 80 darbesinden sonra 2 Şubat 1984’te yaralı şekilde gözaltına alınıp kaybedilen Maksut Tepeli’nin de bedeni hala kayıp.”
Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltında kaybedilenlerin faillerinin bulunması talebiyle 619. kez Galatasaray Meydanı’ndaydı.
Basın açıklaması öncesinde, tedavi için hastanede bulunan Hanım Tosun’a geçmiş olsun dilekleri iletildi.
“Devlet defnedildiğini kabul etti”
33 yıl önce gözaltında kaybedilen Maksut Tepeli’nin ailesinin avukatı Gülseren Yoleri hukuki süreci anlattı:
“Maksut Tepeli, 2 Şubat 1984’te gözaltına alındı. Gözaltına alınırken polis tarafından vurulduğuna ve işkence ile sorgulandığına dair tanıklar var. Devlet sonradan Maksut’un kaydını ölü kaydı olarak düşmüş.
“En azından nereye gömüldüğü öğrenmek için başvuruda bulunduk. Savcının ısrarları sonucu devlet, Maksut’un hastanede hayatını kaybettiğini söyledi. Ama hastaneye değil gözaltına ve işkenceye götürüldüğü, tanıklar ve o dönemki avukatı tarafından söylendi.
“Soruşturma, kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesiyle kapatıldı. Devlet defnedildiğini kabul ediyor. Ama nereye olduğu belli değil.
“2011’de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunun açılmasıyla davanın tekrar açılması için başvuru yaptık. Burada suç işleyenler sadece onu öldürenler değil, tüm sorumluların cezalandırılması gerektiğini söyledik. Bize dava üzerinden çok zaman geçtiğini ve kapatılmış bir dosyayı tekrar açmaya çalıştığımızı söylediler… Dosyayı, AYM kararı sonrası uluslararası mekanizmalara götüreceğiz.”
TIKLAYIN - MAKSUT TEPELİ 33 YIL ÖNCE GÖZALTINDA KAYBEDİLDİ
“Demokrasi ve barış için kayıplar bulunmalı”
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da eylemdeydi.
Söz alan Pervin Buldan, “Arzu ettiğimiz adaletin gelmesi için mücadelemize devam edeceğiz. Demokrasinin ve barışın gelebilmesi için elbette ki en önemli şartlardan biri kayıpların faillerinin bulunması. Adaletin ve hukukun tesis edilmesi için kayıpların bulması gerekli” diye konuştu.
Tanrıkulu da “Kayıplarına her hafta azimle sahip çıkan başka bir ülke yok herhalde. Biz burada kayıplarımızın akıbetini sormaya devam edeceğiz. Kaybın olmadığı bir Türkiye için mücadelemize devam edeceğiz” dedi.
Mehmet İnan 23 yıl önce kaybedildi
Bu haftaki oturma eyleminde, Mehmet İnan’ın gözaltında kaybedilmesi anlatıldı, faillerin bulunması istendi.
40 yaşındaki 7 çocuk babası Mehmet İnan Siirt’te yaşıyordu. İnşaat işçisiydi. Evine üst üste iki kez baskın yapılarak gözaltına alındı.
Gözaltına alınıp serbest bırakılmasından 10 gün sonra 28 Şubat 1994’te alışveriş yapmak üzere Siirt Çarşısına gitti. Bir daha evine dönemedi. Onu arayan ailesine, silahlı kişilerce zorla arabaya bindirilerek kaçırıldığı bilgisi geldi.
Babası Ali İnan ertesi gün Siirt Cumhuriyet Başsavcılığına ve Siirt Tugay Komutanlığına başvuruda bulundu ama kendisine Mehmet İnan’ın gözaltında olmadığı söylendi. Ailenin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı. Mehmet İnan’dan bir daha haber alınamadı.
Baba Ali İnan yaptığı başvurulardan bir sonuç alamadan iki yıl önce hayatını kaybetti.
90 yaşına yaklaşan anne Emine İnan ise hala oğlundan bir haber alma umuduyla yaşıyor. Eşi ve çocukları “Başında dua edeceğimiz bir mezar istiyoruz” diyor. (ŞP/DS/AS)