Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) 2014 yılı Basın Raporu’nu açıkladı. Rapora göre halen 10'u gazete dağıtımcısı 32 gazeteci tutuklu ve hükümlü olarak cezaevinde.
ÖGC, raporun basın açıklamasında geçmişte muhalif ve Kürt basınına karşı uygulanan baskıların, artık bu baskıları destekleyen basın kuruluşlarına da yansıdığını ifade etti.
“KCK basın davalarını hararetli bir şekilde alkışlamış olan yandaş basın da, baskılardan nasibini almaya başlaması bunun en somut göstergesi olarak, "Demokrasi ve basın özgürlüğünün bir gün herkese lazım olacağı" gerçeğini çok çıplak bir şekilde gözler önüne serdi.
“Sadece iktidarlara yaranmak isteyen birçok medya patronu da çoğu zaman iktidardan daha baskıcı kesilebiliyor.
“‘Özgür basın susturulamaz’ sloganı bir gün "terörist faaliyetlerin" delili sayılırken bir başka sığınılacak liman olarak görülüyor.”
Raporda ne var?
Özgür Gazeteciler Cemiyeti’nin 204 Basın Raporu özekle şöyle:
Cezaevindeki gazeteciler ve süren davalar
* Türkiye cezaevlerinde halen 10'u gazete dağıtımcısı 32 gazeteci tutuklu ve hükümlü bulunuyor.
* Azadiya Welat Yazı İşleri Müdürleri hakkında 157,5 yıl hapis cezası istemiyle dava açılırken, Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan'a 45 yıl, Demokratik Ulus Yazı İşleri Müdürü Arafat Dayan'a 90 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Böylece 2014 yılında Kürt medyası yazı işleri müdürlerine 292,5 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Ölüm ve yaralanmalar
* 2014’te Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu sokakta uğradığı silahlı saldırı sonucu.
* İran asıllı Amerikalı Gazeteci Serena Shim 20 Ekim tarihinde kuşkulu bir trafik kazasıyla Kobanê haberlerini takip etmek için bulunduğu Türkiye'de hayatını kaybetti. Shim, bir gün önce yaptığı açıklamada ajanlıkla suçlandığını bildirmişti.
* Öte yandan IŞİD saldırılarında dördü Kürt gazeteci olmak üzere en az altı gazeteci öldürüldü. Kaçırılan ve IŞİD'in elinde bulunan gazetecilerin net sayısı ve akıbetleri ise bilinmiyor.
* Türkiye'de toplumsal olaylarda 70'ten fazla gazeteci doğrudan polisin ya da toplumsal olaylar sırasında farklı grupların saldırısına maruz kaldı. Çok sayıda gazeteci gözaltına alındı.
Sansür
* Türkiye'de hala 62 bin 273 internet sitesine erişim engelli.
* RTÜK ve YSK tarafından 2014 yılında 264 yayın durdurma cezası verildi.
* Beş gazete mühürlenirken, özellikle cezaevlerinde 186 haberleşme yasağı kararı verildi.
* Gündem gazetesinde yayınlanan yazılar nedeniyle 157 bin TL para cezası kesildi.
Yeni Baskı Yöntemi: İşsiz bırakma
* Gezi eylemleri sonrasında yeni bir yöntem olarak etkili bir şekilde devreye giren "işsiz bırakma" girişimleri sonucunda 1000’den fazla gazeteci ya istifa etti ya da işinden edildi.
* 2013 yılında işten çıkarılan ya da işsiz bırakılan gazetecilerin sayısı 131 olarak hesaplanmıştı. Bu durumda işsiz bırakılan gazetecilerin sayısı bir önceki yıla göre neredeyse yaklaşık 9 kat arttı.
Raporun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz. (EA)