Yunanistan parlamentosu tasarruf paketini görüşmeye başladı. Avrupa Birliği, ülkeye 3 Temmuz'a kadar süre tanımıştı. Yunanistan'daki sendikalar ve örgütler de bugün ve yarın için 48 saatlik genel grev çağrısı yaptı. Bugün parlamento önünde de protesto gösterileri yapılacak.
Başkent Atina başta olmak üzere Selanik ve diğer kentlerde geniş katılımlı protesto gösterileri düzenleneceği tahmin ediliyor. Parlamentoya doğru yürüyecek kalabalığa ve gösterilere karşı sadece Atina'da 5 binden fazla polis memuru görevlendirildi.
Greve Yunanistan'ın başlıca sendikaları olan Kamu Çalışanları Konfederasyonu ve Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun çağrısıyla gidildiğinden katılımın büyük olması bekleniyor. Anarşist örgütler de grev çağrısına destek verdiklerini açıkladı.
48 saat süresince tüm toplu taşıma araçları hizmet vermeyi durduracak, BBC'nin haberine göre, sadece Atina metrosu yarın (29 Haziran) akşam yapılacak büyük eyleme katılacakların ulaşımın sağlamak için birkaç saatliğine açılacak.
Sivil havayolu taşımacılığı da 08:00-12:00 ile 18:00-22:00 arasında iş durduracak. Hastanelerde yalnızca acil servisler hizmet verecek.
Darbe tehdidine Savunma Bakanı'ndan tepki
Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos, tasarruf ve kemer sıkma tedbirleri ile özelleştirme programından oluşan bütçe tasarısının kabul edilmemesi halinde ordunun müdahale edeceğini söyledi.
İspanyol El Mundo gazetesine konuşan Pangalos, verdiği demeçte "Orta vadeli bütçe parlamentoda kabul edilmezse kaos ortaya çıkar. Halk paralarını çekmek için bankalara hücum eder. Ordu da bankaları korumak için tankları sokağa çıkarmak zorunda kalır" dedi.
Savunma Bakanı Panos Beglitis ise "Silahlı Kuvvetler'in iç güvenlik ile hiçbir ilgisi yoktur, dış güvenlik içindir. Silahlı Kuvvetlere değinirken herkes dikkatli olmalı, orduyu iç meselelere karıştırmayalım" sözleriyle Pangalos'a tepki gösterdi.
Asgari ücretliye de vergi
Görüşmelerin ardından yarın (29 Haziran) yapılacak oylamada 151 "evet" oyu çıkmaz da paket kabul edilmezse, Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF), 12 milyar avroluk krediyi vermeyeceğini açıklamıştı.300 sandalyeli Yunanistan Meclisi'nde PASOK'un 155 milletvekili bulunuyor.
Yunanistan'ın, borçlarını çevirebilmesi için 110 milyar avroluk kurtarma paketinin beşinci dilimi olan 12 milyar avroyu Temmuz ortasına kadar alması gerekiyor. Bunun için 28,4 milyar avro tutarındaki beş yıllık tasarruf paketinin 3 Temmuz'a kadar Meclisten geçmesi gerekiyor.
Kemer sıkma paketinde en çok tepki gösterilen maddelerden biri, asgari ücret alanlara dahi vergi zorunluluğu getirmesi. Ülkede işsizlik yüzde 16'yı aştı.
Papandreu "vatanseverlik" kartını çekti
euronews'un haberine göre, sendikalar tasarruf programı çerçevesinde alınan önlemleri "sosyal sefillik önlemleri" olarak tanımlarken Başbakan Yorgo Papandreu siyasileri plana destek olmaya çağırdı:
"Size dışardan gelen baskılara kulak vermenizi söylemiyorum. Size vicdanınızı ve vatansever bilincinizi dinlemeniz çağrısında bulunuyorum... Yunanistan'a geleceği için mücadele etmesi için güç vermenizi istiyorum..." (AS)