Haberin Kürtçesi için tıklayın
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ilk ikisini 6 Aralık’ta yayınladığı 2015 Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) üçüncüsünü, Öğrenci Refahı Raporu'nu duyurdu. Rapora göre, OECD'nin en mutsuz öğrencileri Türkiye’de yaşıyor.
Raporda 72 ülkede 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin refah durumları ele alındı. Öğrencilerle yapılan anket çalışmasının sonuçlarına göre Türkiye’deki öğrenciler, verileri incelenen 28 OECD ülkesi içinde, yaşam memnuniyeti sıralamasında 10 üzerinden 6.12 puanla son sırada yer buldu.
Meksika 8.27 puanla en mutlu öğrencilerin bulunduğu ülke.
Kaygı
Rapordaki sınav kaygısına da yer verildi. Türkiye’de “sınava iyi hazırlanmasına rağmen çok kaygı duyduğunu” söyleyen öğrenci oranı 58.8; “ders çalışırken stres yaşadığını” söyleyenlerin oranı yüzde 56 oldu.
İtalyalı öğrenciler ders çalışırken kaygı duyanlar sıralamasında Türkiyeli öğrencilerden sonra ikinci oldu.
Ebeveyn ilgisi
OECD ülkelerinde yaşayan çocuklar arasında okul çalışmalarında anne babalarının ne kadar ilgili olduğu sorusuna verilen yanıtlarda Türkiye yine son sırada. Ancak bu alanda diğer ülkelerle arasındaki fark çok yüksek. Türkiye'de öğrencilerin yüzde 77,8'i anne babalarının okul aktiviteleriyle ilgilendiğini söylüyor.
Bu orana en yakın ülke yüzde 85,9 ile Japonya. 35 OECD ülkelik listede yüzde 90'nın altında hiç ülke bulunmuyor.
Türkiye OECD’nin çok gerisinde
Rapordaki verilerin bazıları şöyle...
*Türkiye’de 15 yaş ortalamasındaki öğrencilerin 28,6’sı hayatından hiç memnun olmadığını belirtti. OECD’nin ortalaması yüzde 11,8 idi.
*Türkiye’de hayatından çok memnun olduğunu söyleyen öğrenci oranı da yüzde 34,1 olan OECD ortalamasına yaklaşamadı: yüzde 26,3.
* Yaşam memnuniyeti sıralamasında Japonya 6,80 puanla sondan üçüncü ve Güney Kore 6,36 puanla sondan ikinci oldu. Bu iki ülkede hayatından hiç memnun olmadığını söyleyen öğrencilerin oranı yüzde 20’yi buldu.
*Avrupa’nın PISA’da en iyi performans gösteren ülkelerinden biri olan Finlandiya 7,89 ile ikinci sırada, Hollanda 7,83 ile üçüncü sırada yer aldı.
Zorbalık
*Türkiye’de “bir ayda birkaç kez herhangi bir zorbalığa maruz kaldığını” söyleyen öğrenci oranı yüzde 18,6 çıktı.
* En çok zorbalığın yaşandığı ülke yüzde 30,6 ile Letonya oldu.
Okula aidiyet
* Türkiye’de 4’ü kendilerini okula ait hissettiklerini söyleyen öğrencilerin oranı yüzde 61; OECD ortalaması ise yüzde 73.
* Bu alanda İspanya yüzde 87,2 ile ilk sırada yer aldı. Fransa yüzde 41 ile öğrencilerin kendini okula en az ait hissettiği ülke. (YY)