Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Taşkent'e bağlı Kamzinki Bölge Mahkemesi'nin 23 Haziran'da aldığı karara tepki gösterdi. Gazetecinin özgürlüğüne kavuşması için Fransa'da yayımlanan aylık "Têtu" dergisi çaba gösteriyor.
RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'a gönderdiği bir mektupta, "Savunma hakkının ihlal edildiği bu dava bir maskaralıktır" dedi.
RSF: Amaç izole etmek, sesini kesmek
Ménard, "Cezanın bu şekilde düzenlenmiş olmasında temel gaye, gazeteciyi daha fazla tecrit etmek ve sesini duyurmasına engel olmaktır. Şaripov'un özgürlüğüne kavuşması ve mesleğini yeniden icra etmesini bekliyoruz" dedi.
Mahkeme, gazeteci Şaripov'un başkente 600 km uzaklıktaki Bukara kentine nakledilmesine de karar verdi. Bu kentte yakını bulunmayan gazeteci, kamu işlerinde çalışacak ve maaşının dörtte birini devlete bırakacak. 25 Haziran'da Bukara'ya gönderilen gazeteci, yargılanırken yanında ne avukatları ne de yakınları vardı.
25 yaşındaki gazeteci Şaripov, eşcinsel olduğu ve reşit olmayan biriyle cinsel ilişkiyi girdiği iddiasıyla 25 Eylül 2003 günü dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
İşkence altında özür diledi
Özbekistan Gazeteciler Sendikası eski Başkanı ve Rus "Prima" haber ajansı muhabiri olan Ruslan Şaripov, 26 Mayıs 2003'te tutuklanmıştı.
Baskılar sonucu suçlu olduğunu açıklayan gazeteci, 8 Ağustos'ta, yazdığı eleştirel yazılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Kerimov'dan özür dilemiş ve avukatının kendisini savunmasını istemediğini açıklamıştı.
Gazeteci, 5 Eylül'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderdiği bir mektupta ise, gördüğü fiziksel ve psikolojik işkence sonucunda suçlamaları kabul ettiğini iddia etti.
WAN Basın Özgürlüğü Ödülünü aldı
Hiçbir zaman eşcinselliğini gizlemeyen gazeteci Şaripov, kendisini şikayet eden ve mağdur oldukları iddia edilen kişileri tanımadığını açıklamıştı. Gazetecinin avukatına göre, 26 Mayıs'ta gözaltına alınan iddia sahibi kişiler, dayak ve tehditle, duruşmaya katılmaları ve gazeteciyi suçlamaları yönünde baskı gördüler.
Gazeteci Şaripov, insan hakları alanında yürüttüğü çalışmalardan ve yetkilileri eleştiren yazılar yazmaktan vazgeçmesi için yıllardır baskı görüyor.
Gazeteciye, İstanbul'da düzenlenen Dünya Gazete Sahipleri Birliği (WAN) zirvesinde Basın Özgürlüğü Ödülü verilmişti. (EÖ/BB)