Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnsiyatifi (TÖDİ) ODTÜ ile dayanışmak için Taksim Tramvay Durağı'ndan Galatasaray Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Sol Açık ve Çarşı taraftar grupları da destek verdi.
TÖDİ adına konuşan Hazal Kaya ODTÜ'lülerin yanında olduğunu belirterek, ODTÜ'yü eleştiren rektörlere "Sizi tanımıyoruz" dedi. Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Karlı da konuşmasında ODTÜ'deki direnişin sadece akademik özgürlük meselesi olmadığını, ifade özgürlüğü olduğunu ifade etti.
"Her Yer ODTÜ, Her Yer Direniş", "YÖK Kalkacak, Polis Gidecek, Üniversiteler Bizimle Özgürleşecek" sloganlarının atıldığı eylemde taraftar gruplarıyla beraber yaklaşık yüz kişi Taksim Meydanı'nda Galatasaray'a yürüdü.
Kaya: Rektörler polisin yanında saf tuttu
Galatasaray Meydanı'nda TÖDİ adına basın açıklamasını okuyan Kaya şunları söyledi:
"Üniversiteler iktidarın böbürleneceği projeler üreten, şirketlerin taşeronu gibi çalışan, kar hedefine odaklanan imalathaneler değildir. Üniversiteler, güçlünün karşısına bilgi, bilim ve özgürlükçü düşünceyle çıkabilmelidir."
"Bugün baskıcı politikaların ana hedefi haline gelmiş olan ODTÜ'lü akademisyen ve öğrencilerin yanında yer almak, akademi ve demokrasi tarihi açısından vazgeçilmez bir sorumluluktur."
"Basit iktidar hesapları ve iktidar kaygıları ile ODTÜ'ye karşı tavır alan üniversite yönetimleri, bu yönetimleri destekleyenler ve ya bu politikalar karşısında sessiz kalanlar bu davranışlarının hesabını akademik özgürlük ve demokrasi tarihi önünde vermek zorunda kalacaklardır."
"ODTÜ'lü öğretim görevlilerinin bütün açıklamalarına rağmen, yaşananları manipüle etmeye çalışan hükümet yetkililerini ve medya organlarını kınıyoruz."
"Üniversite rektörlerinin art arda yaptığı açıklamaları iyi niyetli açıklamalar olarak değerlendirmiyoruz."
"Rektörler yaptıkları açıklamalarla, AKP hükümetinin ve öğrencilere karşı düşmanca tutum sergileyen polisin yanında saf tutmuştur. Rektörlerin yaptıkları açıklamaları tanımıyoruz."
Karlı: Mesele ifade özgürlüğü meselesi
Karlı ise konuşmasında, iktidarın geniş tutuklamalarla öğrenci hareketinin sesini bastırmaya çalıştığını, başaramayınca da yeni YÖK tasarısı hazırladığını ifade etti.
"Baktılar bu yasayla da bastıramayacaklar, o zaman Türkiye sosyalist geleneğin, Türkiye'de öğrenci direnişinin en önemli simgelerinden biri olan ODTÜ'yü susturalım dediler."
"Bu yüzden oraya üç bin kişiyle gittiler, bu yüzden yüz tomayla gittiler. Göktürk bahaneydi. Uyduları, uzayları bahaneydi. Yanıldılar."
"Bizler bir şeyin bu süreçte çok iyi anladık. Bu ne sadece öğrencinin mücadelesi, ne de öğretim görevlisinin. Bu akademik özgürlük, ifade özgürlüğü mücadelesi."
Eyleme, çok sayıda Eğitim-Sen'linin yanı sıra, yoldan geçen insanlar da destek verdi. (EA)