Fotoğraf: Anadolu Ajansı
ODTÜ Mezunları Derneği, (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök'ün görev süresinin dolması nedeniyle, yeni rektör atanmasına ilişkin internet sitesinden açıklama yaptı.
Yeni atanacak rektöre ilişkin 10 maddelik kriterlerin sıralandığı açıklamada şöyle denildi:
“Daha önce üniversitenin öğretim üyeleri tarafından belirlenen adaylar arasından YÖK tarafından yapılan sıralamaya göre cumhurbaşkanınca ataması yapılan ODTÜ rektörü, bu yıl Yüksek Öğretim Kurumuna başvuru yapan adaylar arasından doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanacaktır.
Kurulduğu tarihten bu yana özgür tartışma ortamını temel alan, bilimsel özgürlük değerlerine bağlı bileşenleriyle bilim üreten, öğrencilerine nitelikli eğitim veren dünya üniversiteleri arasında ülkemizin gururu olmuş üniversitemiz yeni bir rektör belirlenmesi öncesinde bulunuyor.
Bizler ODTÜ mezunları olarak ODTÜ rektörlüğü için aday olacak akademisyenlerin aşağıda sıralanan üniversitemizin değerlerine sahip olmasını önemsiyor ve ataması yapılacak olan rektörün bu temel değerlere göre icraatının takipçisi olacağımızı ve gerektiğinde üniversitemizin yararları yönünde mezun dernekleri olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizi kamuoyuna duyururuz.”
"ODTÜ rektöründe olması gereken kriteler"• Bulunduğu görevin gereklerini yerine getirecek sosyal, kültürel ve yönetsel birikim, deneyim ve donanıma sahip olmalıdır. ODTÜ rektörü, ODTÜ kültürü ve birikimini içselleştirmiş olmalı ve bu kültüre uygun olarak üniversite içinde sorgulayan, özgür düşünen, yaratıcı ortamı sağlayacak ve destekleyecek bir yönetim sergilemelidir. • Bilimin bağımsızlığını her türlü yetkiye karşı korumayı ilke edinmelidir. • Üniversitenin eğitim, öğretim ve araştırma çalışmalarının sadece bilimsel kriterlerle yürütülmesini ve üniversite içi özgür tartışma ortamının sürdürülmesini sağlamalıdır. • Tüm akademik ve idari personelini görevlendirir ve yetkilendirirken bilgi, beceri ve yeteneklerini göz önünde tutan bir yönetim anlayışına sahip olmalıdır. • Çalışmalarını üniversitenin ana unsurları olan akademik, idari personeli, çalışanları ve öğrencileri ile uyum ve dayanışma içerisinde yürütmelidir. • ODTÜ'lü ruhunun temel ilkelerinden birisi olan topluma karşı sorumluluk gereği ODTÜ akademik, idari personeli ve öğrencilerinin bu anlayışa uygun etkinliklerini engellemeyeceği gibi ayrıca desteklemelidir. • Bilimsel makalelere ilişkin yayınlar ülkemizde nitelikli bilimsel yayın konusunda ciddi bir gerileme olduğunu göstermektedir, üniversitemiz de ne yazık ki nitelikli bilimsel yayın konusunda gerilemeden payını almaktadır. Bu da açıkça göstermektedir ki ODTÜ mevcut iklimi akademisyenleri üretkenlikten alıkoymaktadır. Gelecek rektörün bir an önce bu duruma müdahil olup, akademik kadronun üzerindeki baskıları ortadan kaldırması ve üretken iklimi sağlaması gerekmektedir. • ODTÜ öğrencilerinin temel, eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri konusunda çözüm getirebilmeli, bunun yanı sıra öğrencilerin spor ve kültürel faaliyetleriyle ilgili çalışan toplulukları desteklemelidir. • ODTÜ Mezun dernekleri ile ilişkilerini geliştirmeli, mezun derneklerinin de ODTÜ' nün ayrılmaz bir parçası olduğunu unutmamalıdır. Küresel mezun ağının genişlemesini, mezunlarının bilgi ve tecrübeleriyle üniversitenin eğitimine katkı sağlamasını kolaylaştırmalıdır. • ODTÜ'nün akademik, idari personel ve öğrencileri tarafından oluşturulan ODTÜ ormanı ve Eymir Gölü çevresi başta olmak üzere tüm ODTÜ arazisine bir doğal ve kültürel miras olarak sahip çıkmalı ve bu arazilerde rant amaçlı yapılaşmalara karşı durmalı ve doğal niteliklerinin korunarak geliştirilmesi için çalışmalıdır. |
(RT)