Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) mezuniyet töreninde taşıdıkları pankart nedeniyle tutuklanan dört öğrenci ve pankartı bastığı belirtilen bir kişi hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.
Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi bugünkü duruşmada, öğrenciler hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı ile pankartın basıldığı dükkanın sahibi üzerindeki adli kontrol kararını kaldırdı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'dan karikatür ile ilgili Penguen dergisi yöneticileri hakkında herhangi bir soruşturma olup olmadığının sorulmasına karar verdi.
Bir dahaki duruşma 4 Nisan 2019'da görülecek.
Erdoğan şikayetini çekmişti
Öğrencileri 16 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş, görüşmenin ardından Erdoğan'ın avukatı, davanın görüldüğü Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi'ne şikayetten vazgeçme dilekçesi vermişti. Öğrenciler hakkında açılan kamu davası devam ediyor.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi’nin Twitter hesabından yaptığı paylaşımlara göre öğrenciler, daha önce Penguen dergisinde yayımlanan bu karikatür hakkında, internette karikatürün, hakaret suçunu oluşturmadığı yönünde Mahkeme kararı olduğunu gördüklerini aktardılar.
Avukatları karikatür hakkındaki önceki mahkeme kararına atıf yaparak, dava konusu pankartın ifade özgürlüğü kapsamında, eleştiri hakkının kullanılmasından ibaret olduğunu eklediler.
Ne olmuştu?
Öğrencilerden üçü 7 Temmuz’da, biri de 9 Temmuz’da gözaltına alınmış ve 10 Temmuz’da tutuklanmışlardı. Dört öğrenci ve pankartı bastığı belirtilen bir kişi hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açılmış, öğrenciler avukatlarının itirazı üzerine10 Ağustos’ta tahliye edilmişti.
Öğrencilere soruşturma açılmasına neden olan pankartta, 2005’te Penguen Dergisi'nde yayınlanmış bir karikatür bulunuyordu.
Derginin "Tayyipler Alemi" kapağıyla dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, fil, zürafa, maymun, deve, kurbağa, yılan, inek ve ördek şeklinde resmedilmişti. Erdoğan Penguen’e 40 bin liralık manevi tazminat davası açtı ancak Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesince dava, “ifade özgürlüğü” gerekçesiyle reddedildi.
Temmuz-Ağustos-Eylül 2018 dönemini kapsayan BİA Medya Gözlem Raporu'na göre "Cumhurbaşkanına hakaret suçu"nu düzenleyen TCK 299, 1 Ekim 2018'e kadar en az 49 gazetecinin hapis, ertelemeli hapis veya para cezası olarak mahkumiyetine zemin oluşturdu. (BK)