Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 21 Ekim’de yapılan fidan dikimi eylemi sonrasında gözaltına alınan üç kişiye dava açıldı.
İlk duruşma 9 Haziran’da 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Hakkında dava açılan ODTÜ öğrencisi Rıdvan Özkerim bianet’e “Dava hem o günkü eyleme, hem üniversitelere, hem eğitime, hem de doğaya karşı açıldı” derken “Bunu belediyenin rantına karşı duranlara yönelik bir gözdağı olarak görüyorum” diye konuştu.
Avukatı İlker Işık ise Özkerim’in okul çıkışı darp edilerek gözaltına alınmasına dair şikayetlerine yönelik işlem yapılmazken müvekkili hakkında dava açılmasına tepki gösterdi. Eyleme katılmanın demokratik bir hak olduğunu vurgulayan Işık, davanın ne akılla ne hukukla izah edilebileceğini söyledi.
“Elden ele fidan kamyonu engelledi” suçlaması
Öğretim elemanlarından tepki | |
Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği Yönetim Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak 21 Ekim'de yaşanan polis saldırısına yer verdi, öğrencilerine dava açılmasına tepki gösterdi. "Kamu üniversitesi arazisinin izinsiz işgali, kamu mal ağaçlara zarar verilmesi, üniversite binalarına, yurtlara ve lojmanlara ayrım gözetilmeksizin biber gazıyla saldırılarak eğitimin engellenmesi gibi hukuk dışı uygulamaların sorumluları hakkında hiçbir kovuşturma yapılmamışken mağdurların suçlanması, ülkemizin son zamanlarda düşürüldüğü hukuksuzluk, zorbalık ve yolsuzluk sarmalı içinde kimilerince olağan karşılanabilmektedir. "Ancak ODTÜ mensuplarının bu olumsuz koşullardan tüm ülke olarak kurtulacağımıza yönelik güveni tamdır; bu doğrultuda sorumluluğumuzu bilimin, hukukun ve sağduyunun gerekleri doğrultusunda her zamanki gibi yerine getireceğimizden kimse kuşku duymamalıdır." |
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede altı bin kişinin katıldığı fidan dikme eylemiyle ilgili "zincir oluşturup çam fidanlarını elden ele vermek suretiyle karşı tarafa geçirerek inşaat alanında çalışan kamyonların geçişini engelleme" suçlaması yer aldı, polisin orantılı müdahale ettiği iddia edildi.
ODTÜ içindeki EGO'nun taşlanıp barikat yapıldığı ve çevik kuvvet ekiplerinin taşlandığı suçlamaları da iddianamede yer aldı.
Üç kişi hakkında ikazlara rağmen dağılmadıkları, yol yapım çalışmasını engelledikleri iddialarıyla Türk Ceza Kanunu’nun “Görevi yaptırmamak için direnme” ve “Kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi” başlıklı 265 ve 113. maddeleri ile 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten ayrı ayrı cezalandırılmaları istemiyle dava açıldı.
Gözaltında işkenceye işlem yok
Davaya konu olan gün, Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Mezunlar Derneği, ODTÜ Asistan Dayanışması, Eğitim-Sen 5 No’lu Şube ve ODTÜ Öğrenci Bileşenleri’nin çağrısını yaptığı beş bin fidan dikme eylemi vardı.
Fidan dikmek isteyenler polis ablukası nedeniyle yol yapılan alana alınmadı, polis barikatı önündeki alana fidanlarını dikti. Fidan dikimine katılan Rıdvan Özkerim daha sonra derse gitti. Bu sırada işçilerin fidanları sökmeye başlamasıyla öğrencilerle işçiler karşı karşıya geldi, polis müdahale etti. Rıdvan Özkerim, ders çıkışı tek başına eve giderken, yolda gözaltına alındı, gece serbest bırakıldı.
Bu anlar iddianamede grubun 20-25 kişi kaldıktan sonra belediye çalışanlarıyla arbede yaşandığı, polisin “orantılı şekilde gaz ve su ile müdahalesi” sonrası Özkerim’in gözaltına alındığı şeklinde yer aldı.
Avukatı İlker Işık, gözaltına alındınan Özkerim'den iki saate yakın haber alamadıklarını anlattı.
“Polis aracı içinde elleri kelepçeli şekilde iki saat bekletildi, darp, şiddet ve hakarete uğradı. Vücudunda darp izleri vardı. Yapılan işkenceye dair şikayette bulunmamıza rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Polislere dava açmak yerine Rıdvan’a dava açtılar.” (BK)