Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsündeki kavaklık alanına 40 dönümlük arazi üzerine yapılmak istenen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurduna karşı mücadele eden öğrencilerden 12’si hakkında geçen yıl açılan davanın ilk duruşması yarın 11.00'de Ankara 46. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
TIKLAYIN - Milletvekili Taşçıer ODTÜ'yü Anlattı: Kavak Ağacı Deyip Küçümsüyorlardı
Öğrencilerin 12’si hakkında “Kanuna aykırı şekilde düzenlenen toplantı ve gösteriye katılarak yapılan uyarılara rağmen dağılmamak” gerekçesiyle, bu öğrencilerden 3’ü hakkında da “kamu malına zarar vermek” gerekçesiyle Ankara 46’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.
"Ekosistemi savunduk"
Mezopotamya Ajansı'ndan Zemo Ağgöz'ün haberine göre, kavaklık alanda yapılmak istenen KYK yurduna karşı direnen ve yarın hakim karşısına çıkacak ODTÜ öğrencileri, "Yargılanan değil, yargılayan olacağız" dedi.
Hakkında dava açılan ODTÜ’lü öğrencilerden Tunahan Gözlügöl, yurdun yapılmak istendiği 40 dönümlük kavaklık arazide küçük ağaçların dahil edilmemiş haliyle 2 bin 801 tane ağacın bulunduğunu hatırlatarak, "Ayrıca endemik bitki türü olan Adaçayı ve Orta Anadolu’da nadir görülen Kuğu Salebi bitkileri de bu proje alanındaydı. Kavaklık, zengin bitki örtüsüne sahip olmakla birlikte oldukça yoğun hayvan popülasyonuna da ev sahipliği yapıyordu. Tilkiler, fareler, 28 farklı kuş türü... İşte ekolojik bütünüyle bahsedildiği gibi ticari alan özelliğini yitirmiş bu ekosistemi savunduk" diye belirtti.
"Proje, politik bir zemin taşıyor"
KYK projesinin muhalif, devrimci kimliğiyle tanınan okulun siyasi, demokratik yapısına dönük bir saldırı olduğunu vurgulayan Gözlügöl şöyle devam etti:
TIKLAYIN - A Brief History of METU Forest: From a Steppe to an Oasis in Central Anatolia
"Protokolde kapasitenin okul ihtiyacının çok üstünde olması, yönetimin doğrudan KYK tarafından atanması, bu yurtlara alınacak öğrencilerin KYK prosedürlerince seçilecek olması, evlilik okulları, cihatçı etkinliklere ev sahipliği yapan bu kurumun yurdunu ODTÜ'de yapmaya çalışma ısrarı elbette altında oldukça politik bir zemin de taşıyor.
"Bizim meşruluğumuzun yanından hukuki bir meşruluğa gerek olmasa da bu proje hukuken de uygun bulunmadı. Bütün bunlara rağmen yargılanıyor olmak politik bir cezalandırmadan öte hiçbir anlam ifade etmiyor. Ancak bizler şunu da biliyoruz meşruluğumuz ve haklılığımız bizleri suçlu değil haklı yapıyor.
"Bu dava bizim açımızdan hiçbir meşruluğa sahip değildir. Bizler bu davada KYK ve kayyım rektörlüğü yargılıyor olacağız."
Dayanışma çağrısında bulunan Gözlügöl, herkesi yarın saat 11.00’de Ankara 46. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek duruşmaya çağırarak, "Suçlu değil, haklıyız" dedi.
ODTÜ'ye yapılmak istenen ve üniversitenin demokratik, siyasi, ekolojik yapısına ciddi zarar veren truva atı KYK yurduna karşı direnişimizi kazanmış olmamıza rağmen 12 yaşam savunucusu yargılanıyor! Herkesi Kavaklık Direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz! pic.twitter.com/GR2qsujBhS
— Kavaklık Direnişi (@kavaklikdirenis) January 25, 2021
Ne olmuştu?
ODTÜ Rektörlüğü ile KYK arasında 21 Mayıs 2018’de imzalanan protokole göre ODTÜ kampüsü içinde Kavak ağaçlarının bulunduğu alanda 40 dönüm arazi, KYK 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edildi. KYK’nın 2 bin kişilik yurt inşaatı 14 Mayıs 2019’da başladı. 25 Haziran 2019 tarihinde, kavaklık bölgesinde yapılacak bir yurt inşaatı için Çankaya Belediyesi’nden ruhsat alınmadığı ortaya çıktı. Ruhsatsız inşaatın Kavaklık bölgesinde yapılmasına karşı çıkan ve ODTÜ’ye ODTÜ yurdu yapılmasını isteyen öğrenciler yurdun yapılmak istendiği kavaklık alanda çadır kurarak nöbete başladı.
Nöbetin 55’inci günü olan 8 Temmuz’da kampüse giren yüzlerce polis öğrencilere müdahale ederek, Kavaklık alanın etrafını bariyerle çevirdi ve yüzlerce ağaç kesildi. Ardından kavaklık alanındaki gelişmeleri takip eden meslek odaları ve öğrenciler, 12 Temmuz 2019 tarihinde tapuda yaptıkları sorgulamada, alanın 2034 yılına kadar ODTÜ Geliştirme Vakfı’na ait olduğunu gördü. Bunun üzerine vakıf, kendisine kullanım hakkı verilen bu alanda inşaata izin vermeyeceğini açıkladı ve inşaat durduruldu.
Öğrenciler direnişin 88’inci gününde bariyerleri kaldırarak yeniden Kavaklık alanına girdi, burada tekrar fidanlar dikmeye başladı. ODTÜ ile KYK arasında KYK yurduna dair imzalanan protokol Ankara 11’inci İdari Mahkemesi’nin 12 Mart kararıyla iptal edildi.
(SO/AÖ)