Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Asistan Dayanışması güvencesiz çalışma, ağır iş yükü, süre kısıtlamaları, mobbing gibi sorunlarıyla ilgili talepleriyle bugün kampüste bir yürüyüş düzenledi.
Asistanlar, taleplerini daha önce de rektörlüğe iletmiş ve kendileriyle görüşüleceği cevabını almıştı. Ancak görüşme gerçekleşmeyince bugün düzenledikleri eylemle taleplerini yinelediler.
Geniş katılımın olduğu yürüyüş sonrası Asistan Dayanışması'ndan üç temsilcinin görüştüğü rektör yardımcısı, önümüzdeki Salı günü yapılacak üniversite yönetim kurulu toplantısından sonra görüşme tarihini ileteceklerini söyledi.
“ODTÜ kendi insan kaynağını elde etsin”
ODTÜ Asistan Dayanışması’ndan, Eylül ayında ilişiği kesilen, eski ODTÜ asistanı Dr. Mehmet Penbecioğlu ODTÜ’deki asistanların durumunu ve taleplerini bianet’e anlattı:
“İTÜ’deki gibi toplu işten çıkarılmalar olmaması ODTÜ’de durumların iyi olduğunu göstermiyor. ODTÜ güvencesiz çalışmanın laboratuarı. Azami süre belki de ilk önce ODTÜ’de başladı. Senato kararıyla araştırma görevlilerinin çalışma süresi 2+4+1 (yüksek lisans+doktora) olarak kısıtlanıyor. Bu süre, YÖK’ün görüş yazısında yer alan kısıtlamanın (3+6+1) bile altında.
“ODTÜ’de doktora bitirme süresinin ortalaması 5.8 yıl. Sadece asistanlara bakarsak bu sayı daha da yükselir. Çünkü asistanlar, akademik çalışmaların yanında idari işlerle de uğraşıyorlar. Bu ağır iş yükünde doktora yapmanın süresi uzuyor. Üniversitenin ilkesel olarak iş tanımımızı belirlemesini ve buna göre denetim yapmasını istiyoruz.
“Asistanlar mobbing, üniversite yönetimine katılamama, ağır iş yükü ile karşı karşıya. Öğretim üyesi olmak için yurtdışında doktora veya post-doktora yapma şartı var. Bugüne dek asistanlar YÖK bursuyla yurtdışına giderdi. Ancak son dönemde YÖK bursu gelmiyor.
“ Rektör, ‘elimizdeki kadroları kullanamıyoruz’ diyor. Öyleyse var olan asistanlara güvence sağlayıp, YÖK’ün bursu yerine geçecek programlar kurulsun. Kendi insan kaynağını kendi elde etsin. 33/a kadrosuna geçişler için bölüm kurullarının kararı yeterli. Güvenceli kadrolara geçirilsin asistanlar.
“Yeni YÖK yasası güvencesizliği daimi kılacak”
Penbecioğlu, yeni YÖK yasa tasarısın kabul edilmesi halinde ise kadroların tamamen ortadan kalkıp güvencesizliğin daim olacağına ve iş güvencesi olmadan bilim yapılamayacağının işaret ediyor. Penbecioğlu, farklı üniversitelerin asistan dayanışmaları ile koordine olduklarını belirtiyor.
Daha önce İTÜ Asistan Dayanışması’na gönderdikleri gibi bugün de Koç Üniversitesi’ndeki işçilere de dayanışma mesajı gönderdiklerini iletiyor:
“Bugün Koç Üniversitesi’nde işçilerin işten çıkarılması, asistanların sorunlarının nedenleri üniversitelere yönelik Bologna süreci, sermayenin saldırısı ile üniversitelerin yeniden yapılandırılması ve güvencesiz. Buna karşı örgütlü ve koordine biçimde hareket edilmeli.”
Bugün ODTÜ’deki eyleme ise farklı sendikalar, siyasi partiler, öğrenci toplulukları ve Gençlerbirliği Taraftar Topluluğu’nun destek ve dayanışma mesajları gelmiş. Penbecioğlu bu mesajların mücadele azimlerini güçlendirdiğini belirterek herkese teşekkür ediyor ve taleplerinin takipçisi olacaklarını ekliyor.(BK/HK)
Fotoğraflar: ODTÜ Asistan Dayanışması.