Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) rektörlüğün iki güne düşürülmesi isteği ardından iptal edilen Bahar Şenliği, öğrencilerin çabasıyla Alternatifsiz Şenlik olarak gerçekleşiyor.
6 Mayıs’ta başlayan şenlik, engelleri aşarak üçüncü gününe girdi. 9 Mayıs’ta sonra erecek. 10 Mayıs'ta da tüm katılımcı topluluklar ile birlikte şenlik alanını temizlenecek.
Şenliğin artık yağmurdan başka sıkıntısı yok.
Şenliği düzenleyen ODTÜ Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT) topluluğundan Turaç Coşguner şenlik sürecini bianet’e anlattı.
“Öğrenci üretimli program”
28 yıldır gerçekleşen Bahar Şenliği bu yıl öğrencilerin itirazlarına rağmen üniversitenin iki güne düşürülmesi isteği ardından gerçekleşememişti. Ancak öğrenciler Alternatifsiz Şenlik ile yola çıktı.
Coşguner, şenliğin iptalinin ardından UGT ve diğer öğrenci topluluklarıyla bu geleneği sürdürme kararı aldıklarını anlattı.
“Rektör izni olmadan da şenliği yapabileceğimizi göstermeye karar verdik. Alternatifsiz Şenlik adını verdiğimiz etkinliğin programında önceki yıllardan farklı olarak maddi kaynak olan ticari özelliği olan stantları almadık.
“Maddi kaynağı kermesler, farklı organizasyonlarla elde ettik. Öğrencilerin ürettiği bir kaynak oldu. Amatör gruplar sahneye çıkıyor. ”
Coşguner, 5 Mayıs akşamı Öğretim Elemanları Derneği ve Mezunlar Derneği’nin de katıldığı foruma şenlik programlarını götürdüklerini söyledi:
“Forumda Öğretim Elemanları Derneği ve Mezunlar Derneği programı beğendi. Şenliğin tüketimden çıktığını, belli sorunların önüne geçebileceğini, geçtiğimiz senelere göre daha öğrenci üretimli bir program olduğu konuşuldu. Forum sonunda dernekler de bize desteklerini ifade etti. Mezunlar Derneği’nden gereken ilgiyi göremedik ama Öğretim Elemanları Derneği şenliği sahiplendi.”
“Engellerin ardından sahne kaldı”
6 Mayıs’ta üniversitede gerçekleşen Devrim Yürüyüşü’yle birlikte şenliğin başladığını anlatan Coşguner “Kapıda özel güvenlik görevlileriyle sorun yaşadık ama jeneratörü okula soktuk. Devrim stadyumundaki sahnede müzik başladı “dedi.
6 Mayıs akşamı sahnedeki ekipmanların sökülmemesi için sahne üzerinde uyuduklarını, bu sürede tepkiler aldıklarını anlatan Coşguner, sabah stadın kapılarının kilitlendiğini gördüklerini söyledi:
“Ses sitemini kuran şirketin elemanları polis ve savcılıkça aranarak eşyaları toplamaları yoksa işlem başlatılacağı yönünde tehdit edilmiş. Firma yetkilileri gelerek ekipmanları sökmeleri gerektiğini söyledi.
“UGT’den ben ve bir arkadaşım İç Hizmetler Müdürü ile görüşmeye gittik. Bize tepki gösterdi, itti. Biz de fiziksel değil ama sözle tepkimizi gösterdik.
“Görüşmenin ardından Öğretim Elemanları Derneği’nden hocalara haber verdik. Onlar rektörler toplantı aldılar. Sonucunda rektör daha fazla inat edemedi. Elektrik vermeyi ve sahnenin kalmasını kabul etti.” (BK)
* Alternatifsiz Şenlik Programı'na buradan ulaşabilirsiniz.