Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) 30 Mart 1972'de Kızıldere'de katledilen Mahir Çayan ve arkadaşlarını anmak amacıyla afiş astığı iddia edilen üç öğrenci özel güvenlik görevlilerinin jandarmaya haber vermesinin ardından gözaltına alındı.
bianet'e konuşan Avukat Cemalettin Gürler, soyadlarını vermek istemeyen Deniz, Seçkin ve Murat isimli öğrencilerin karakolda ifadeleri alındıktan sonra savcılığa çıkarılmadan serbest bırakıldığını açıkladı.
Gürler gözaltına gerekçe olan afişi şöyle tanımladı:
"Afişte Mahir Çayan ve Ulaş Bardakçı'nın resimleri var. Altında da şöyle bir şiir yer alıyor: 'Sizler özgürlüğün doyumsuz tohumları gibi düştünüz toprağa/ bire bin verdi başaklarınız/ kaldırın yattığınız yerden başlarınızı/ kaldırın bakın, bıraktığınız yerden yürüyor yoldaşlarınız.'"
Öte yandan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen bir basın açıklamasıyla üniversitelerde son günlerde artan öğrencilere yönelik saldırı ve baskıları kınadı.
Kızıldere Katliamı
Mart 1972'de Çayan ve arkadaşları, 12 Mart 1971 askeri muhtırası sonrasında yakalanan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucuları Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamını engellemek için Ordu, Ünye'deki NATO üssünden ikisi İngiliz biri Kanadalı üç teknisyeni kaçırdı.
Tokat'ın Niksar ilçesi Kızıldere köyüne geçen devrimcilerin kaldığı ev 30 Mart'ta güvenlik güçleri tarafından sarıldı. Çayan ve arkadaşları teslim olmayı reddettiler. Makineli tüfekler, havan topları ve bombalarla yapılan saldırı sonucunda kaçırılan teknisyenlerin yanı sıra on devrimci hayatını kaybetti. Tarihe Kızıldere Katliamı olarak geçen olaydan yalnızca Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu (Dev-Genç) Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü sağ kurtuldu.
Katliam'da Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) üyeleri Mahir Çayan, Hüdai Arıkan, Sinan Kazım Özüdoğru, Sabahattin Kurt, Saffet Alp, Nihat Yılmaz, Ertan Saruhan ve Ahmet Atasoy ile THKO militanları Cihan Alptekin ve Ömer Ayna hayatını kaybetti. (KM)
*Kızıldere Katliamıyla ilgili bilgileri Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi'nden derledik.