Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan iki Eğitim Sen yöneticisinin direnişi 8. gününde.
Haklarında açılan disiplin soruşturması sonucu dosyaları "kamu görevinden çıkarılma" cezası talebiyle YÖK'e gönderilen Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi örgütlenme sekreteri araştırma görevlisi Mert Kükrer ve Şube Denetleme Kurulu üyesi teknisyen Barış Çelik rektörlük binası önündeki çadırda eylemlerini sürdürüyor.
ODTÜ öğrencileri Eğitim Sen’lilere desteklerini mezuniyet töreninde pankartlar ve rektörlüğü konuşması sırasında protesto ederek gösterdi.
Eğitim Sen İstanbul ve İzmir Üniversiteler Şubesi de ortak destek açıklamalarında ODTÜ yönetimini dosyaları geri almaya çağırdı.
bianet’e konuşan Kükrer, ODTÜ’nün YÖK’ten cevap gelmeden dosyaları geri almasını beklediklerini, talepleri gerçekleşene dek direnişi sürdüreceklerini söyledi.
Eğitim Sen: Utanç Kaynağı
Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi ve İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, yayınladıkları ortak açıklamada Kükrer ve Çelik’in yanı sıra bir yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilen üç Eğitim Sen üyesine de yer verdi.
Şubeler, rektörlüğün tutumunu “utanç kaynağı” olarak niteledi.
“Bizim bildiğimiz ODTÜ, emeğe saygı, çalışan haklarına duyarlık yönünden diğer üniversitelere örnek olabilecek bir pratiğe sahipti, bu bakımlardan diğer üniversitelere göre ayrı ve olumlu bir yerde durmaktaydı.
“Anlaşıldığı kadarıyla Ahmet Acar bu farklılığı ortadan kaldırıp ODTÜ’yü bilim emekçilerinin haklarına saygı gösterilmeyen sıradan bir kurum haline getirmeye çalışmaktadır. Rektörlük önüne 23 Haziran 2015'de direniş çadırı kurmaya kadar uzayan bu süreçte rektörlüğün tutumu ODTÜ'lü öğrenci ve emekçiler açısından bir utanç kaynağıdır.”
Kükrer: ODTÜ kamuoyu cezaları kabullenmedi
Gece gündüz çadırda kalmaya devam ettiklerini söyleyen Merk Kükrer, dün (29 Haziran) HDP Milletvekilleri Beyza Üstün ve Sezai Temelli’nin rektörle görüştüğünü, “hukuki eksiklerin incelendiği” yanıtının dışında bir gelişme olmadığını belirtti.
“Bizimle birlikte hakkında soruşturma açılıp iki hafta uzaklaştırma cezası verilen öğrenci mahkemede yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Kararın gerekçesinde cezanın ‘hukuka uygun olmadığı’ belirtildi.”
Kükrer, ODTÜ mezuniyetinde öğrencilerin büyük kısmının rektörün konuşması sırasında arkalarını dönerek “İşten attırmayacağız” sloganları attığını anlattı. Bunun gerek ODTÜ gerek Türkiye kamuoyunda cezaların kabullenilmediğinin göstergesi olduğunu söyledi. (BK)
Ne olmuştu? |
Soruşturmalar ODTÜ'de iş bırakma eylemlerinin gerçekleştiği Aralık 2014'e ilişkin. ODTÜ'de maaş promosyon ihalesine dair şartnamenin hazırlanması sürecinde taleplerinin karşılanmaması üzerine Eğitim Sen iş bırakma eylem yaptı. 19 Aralık 2014'te Eğitim Sen'liler bölümlerde eyleme çağrı yaptı. İnşaat Mühendisliği bölümündeki çağrıda bir öğretim üyesi de "daha önce sendika temsilcisini darp ettiği" belirtilerek protesto edildi. Öğretim üyesinin eylemdekileri kamerayla kayda almasıyla gerginlik yaşandı. Bazı öğretim üyeleri, bölüm başkanlığı ve dekanlık fiziksel ve sözel şiddet ile eğitimi engelleme iddiasıyla eylemciler hakkında şikayette bulundu. Kükrer ve Çelik ile birlikte üç sendika üyesi ve bir öğrenci hakkında "Öğretim üyesine sözel ve fiziki şiddet uygulama" ve "eğitimin engellenmesi" iddialarıyla Ocak 2015'te soruşturma açıldı. Kükrer ve Çelik'in dosyası Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği Madde 11/d'deki "Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşlarına veya öğrencilere fiili tecavüzde bulunmak" suçlamasıyla "kamu görevinden çıkarma" cezasının verilmesi talebiyle YÖK Başkanlığı'na gönderildi. Eğitim Sen üyesi üç akademisyene bir yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması, öğrenciye de iki hafta uzaklaştırma cezası verildi. Öğrencinin açtığı dava sonucu yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Haklarında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilen üç akademisyen de YÖK disiplin kuruluna itirazda bulundu. Kamu görevinden uzaklaştırma cezasına ilişkin YÖK yanıtı bekleniyor. Söz konusu ceza onaylanırsa bir daha yükseköğretim kurumlarında çalışamayacaklar. Kükrer'in doktora eğitimi de sona erecek. Taleplerİki Eğitim Sen yöneticisi şu taleplerle 23 Haziran'da rektörlük binası önünde çadır kurdu: 1. Beş sendika üyesi ve bir öğrenciye açılan soruşturmalar ve verilen cezalar geri çekilsin, 2. Aralık ayında işten çıkarılan Eğitim Sen işyeri temsilcisi işe geri alınsın, 3. Sendikal faaliyet ve örgütlenme hakkına yönelik baskılar son bulsun, 4. ODTÜ de yaşanan ve sistematik hale gelen mobbing ve hak ihlallerinin önüne geçmek için somut ve kurumsal önlemler alınsın. |
* ÖYP'ye ilişkin Usul ve Esaslar / Madde 10 (4) YÖK tarafından ilan edilen lisansüstü eğitim kontenjanlarına yerleştirilen araştırma görevlilerinin ÖYP kadrosu ile ilişiklerinin kesilmesi halinde, lisansüstü eğitimle de ilişikleri kesilir. (Değişiklik 12.02.2015 tarihli Genel Kurul Kararı ile yapılmıştır.)