Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) 28 yıldır gerçekleşen Bahar Şenliği bu yıl öğrencilerin itirazlarına rağmen üniversitenin iki güne düşürülmesi isteği ardından gerçekleşemiyor.
Şenliği düzenleyen ODTÜ Uluslararası Gençlik Topluluğu (UGT) sosyal medyadaki açıklamasında “aşırı alkol tüketimi, ODTÜ dışından katılım, çevre kirliliği, alt yapı problemleri nedeniyle” şenliğin iki güne düşürülmesi talebine karşı toplanan imzaların dikkate alınmadığı belirtildi.
UGT’nin “rektörlük tarafından yapılan baskı ve dayatmalar nedeniyle bu yıl yapılamayacağını üzülerek belirtiyoruz” açıklamasının ardından ODTÜ Rektörlüğü’nden yazılı açıklama yapıldı.
“Bu yıl da şenliğin düzenlenmesi için Üniversitece mali-lojistik destek verileceği, ancak yükün azalması için sürenin kısaltılması gerektiği belirtildi” denilen açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“ODTÜ’nün tüketimi değil, üretimi öne çıkaran çok sayıda sanat-kültür-spor etkinliği yaptığını ve değerlerine uygun nitelikte eğlence ortamları yaratma yeteneğine ve birikimine sahip olduğunu biliyoruz. Üniversitemiz, baharın kutlanması için düzenlenecek bu niteliklere sahip etkinlikleri ve eğlenceleri desteklemeye devam edecektir.”
UGT: Dilekçeler hiçe sayıldı
UGT, sosyal medyadaki açıklamasında süreci şöyle anlattı:
“Şenliğe iki aydan daha az bir süre kala rektörlük temsilcileriyle yapılan toplantıda; aşırı alkol tüketimi, ODTÜ dışından katılım, çevre kirliliği, alt yapı problemleri nedeniyle ODTÜ bileşenlerinin şenliği bu şekilde istemediği söylenmiş ve şenliğin iki güne düşürülmesi dayatıldı. UGT üyelerinin rektörün de katılacağı bir toplantı talep etmesiyle iki hafta sonra rektörün katılımıyla toplantı yapıldı, toplantı sonucunda UGT'den çözüm dosyası sunması ve şenliğin formatının değiştirilmesi istendi.
“Bunun ardından diğer topluluklarla alınan toplantı sonucunda oluşturulan çözüm dosyası rektörlüğe sunuldu. Fakat ciddiye alınmadı, format aynı kalsın şenlik iki gün olsun dendi. Bu süreçte toplanan 5000 bireysel, 78 topluluk dilekçesi rektörlük tarafında hiçe sayıldı.
“Ardından UGT üyelerince başlatılan 'Şenliği rektörlüğün önüne taşıma' eylemi toplulukların da desteğiyle bir hafta sürdü ve geçtiğimiz çarşamba günü öğrencilerden gelen yoğun talep üzerine rektör aşağıya indi. Yapılan konuşma sırasında, toplulukların danışmanları onayı olmadan fikir beyan edemeyeceğini ve bu yüzden toplulukların ve danışmanlarının katılacağı bir toplantı düzenleneceği rektör tarafından belirtildi. Daha sonrasında ise böyle bir toplantının gerçekleştirilemeyeceği söylendi, UGT üyelerinin ve topluluk danışmanının katılacağı bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda, rektörlük tarafından uzlaşmacı tavır sergilenmedi, sorunlara çözüm aramak yerine iki gün dayatması devam etti.”
“28 yıldır süregelen, ODTÜ'nün en köklü geleneklerinden biri olan ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliği'nin, rektörlük tarafından yapılan baskı ve dayatmalar nedeniyle bu yıl yapılamayacağını üzülerek belirtiyoruz.”
Rektörlük: Dört gün şenlik sürdürülebilir değil
ODTÜ’den yapılan açıklama “Rektörlük olarak, tüm ODTÜ’lüler gibi, ODTÜ geleneklerinin sürmesine ve ODTÜ’nün bağlı olduğu değerlerin korunmasına büyük önem veriyoruz” ifadeleriyle başladı.
“Bu nedenle, son yıllarda şenliğin düzenlenmesi için Üniversite tarafından önemli düzeylerde mali ve lojistik destek sağlandı. Desteğin bu yıl da sürdürüleceği öğrenci – öğretim elemanı – idari personel ve mezun temsilcilerinin bulunduğu toplantılarda da açıkça ifade edildi.
“Şenliğin bu yıl iki gün yapılması ise, şenliği sona erdirmek değil, tam aksine 28 yıllık geleneği sürdürebilmek için istendi. Çünkü, yaşanan olumsuzluklarla çok sayıda ODTÜ’lüyü rahatsız eden ve kampusun beşeri – fiziki kaynakları üzerinde büyük bir yük yaratan şenliğin bu yıl da aynı şekilde dört gün olarak devam etmesi sürdürülebilir değil. Sağlık ve güvenlik sorunları maalesef şenliğin ağır basan ve ODTÜ’lülükle bağdaşmayan yüzü haline geldi. Şenlik süresince yaşanan sorunları aşmak için bu yıl UGT tarafından önerilen düzenlemelerin, şenliğin niteliğini değiştirmeye ve yaşanan olumsuzlukları önlemeye yetmeyeceği kendilerince de kabul edilmektedir.
“Şenliği düzenleyen UGT temsilcileri ile birlikte, şenliğin daha olumlu ortamda geçmesi ve yaşanan sorunların önlenmesi için her yıl yeni düzenlemeler üzerinde çalıştık. Bu yıl da şenliğin düzenlenmesi için Üniversitece mali-lojistik destek verileceği, ancak yükün azalması için sürenin kısaltılması gerektiği belirtildi.
“ODTÜ’nün tüketimi değil, üretimi öne çıkaran çok sayıda sanat-kültür-spor etkinliği yaptığını ve değerlerine uygun nitelikte eğlence ortamları yaratma yeteneğine ve birikimine sahip olduğunu biliyoruz. Üniversitemiz, baharın kutlanması için düzenlenecek bu niteliklere sahip etkinlikleri ve eğlenceleri desteklemeye devam edecektir.” (BK)