ÖDP'li kadınlar, Ocak'ta yapılacak Parti Kongresi'ne hazırlık olarak aldıkları kararları da açıkladılar.
Küreselleşen kapitalizme karşı kadın dayanışması
Konferansta, "kapitalist küreselleşmenin kadınlar üzerindeki etkileri ve kadınların talepleri"; "kadın ve şiddet"; "kadınların yasal düzenlemelere ilişkin talepleri"; "2005 Dünya Kadın Yürüyüşü"; ve "örgütlenme" konuları tartışıldı.
Kadınlar; 2005 Dünya Kadın Yürüyüşü'nü desteklemeyi; ev içi emeğin görünür kılınması ve kadına yönelik şiddetin açığa çıkarılması için kadınlarla birlikte çalışmayı; kadın sığınakları ve dayanışma merkezleri açılması için kadın örgütleri ile işbirliği yapmayı; eşit, ücretsiz, nitelikli eğitim, sağlık ve sosyal güvence gibi kamusal hizmetlerin bir hak olduğu bilinciyle kampanyalar düzenlemeyi kararlaştırdılar.
Siyasette eşit temsil için çalışacaklar
ÖDP'li kadınlar ayrıca bölgesel ve merkezi kadın buluşmaları gerçekleştirecekler.
ÖDP'de resmen geçerli olan "pozitif ayrımcılık" ve "kadın kotası"nın parti içinde ve hayatın her alanda uygulanmasının takipçisi olmayı da kararlaştıran kadınlar, "yasal düzenlemelerin kadınlar lehine dönüşmesi" için de çalışacaklar.
Sonuç bildirgesinden
Konferans Sonuç Bildirgesi'nde, "küreselleşen kapitalizmin kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerine" de değinen kadınlar, şu ifadelere yer verdiler:
* Küreselleşen kapitalizm ve ortaya çıkarttığı savaşlar, savaşın kışkırttığı militarizm, artan makro-milliyetçilik ve dinsel tutuculuk, en çok kadınları ve çocukları etkiliyor.
* Kapitalizm, erkek egemen ideoloji ile beslenerek kadına yönelik şiddeti özel ve kamusal alanda yeniden üretiyor, bu yolla varlığını devam ettiriyor. Aile; devlet; feodal yapı; geleneksel, toplumsal ve ahlaki kurallar ve özellikle dinsel tutuculuk, kadınlar üzerinde baskı oluşturuyor.
* Yoksulluk her geçen gün derinleşiyor, dolayısıyla toplumda şiddet kültürü egemen oluyor. Kadınlara yönelik baskı, yoksullukla daha da etkinleşiyor ve kadınların yoksulluğunu derinleştiriyor. Kadınlar, "yoksulun yoksulu" haline getirildi.
* Eşitsizlik ancak kadınların siyasal alana ve toplumsal üretime bilinçli ve aktif katılımı ile ortadan kaldırılabilir.
ÖDP'li kadınlar, "Kadına yönelik şiddete karşı"
ÖDP'li kadınların Ocak'ta yapılacak Parti Kongresi'ne hazırlık olarak aldıkları karar tasarıları ise şöyle:
* ÖDP, kadına yönelik şiddete karşı politikaların içselleştirilmesi ve bu konuda bilinç yükseltilmesi amacıyla, Kadın Koordinasyonu'nun belirlediği çerçevede, Parti Meclisi Eğitim Çalışma Grubu'nun eğitim çalışmaları yürütmesini kararlaştırdı.
* Nereden ve kimden gelirse gelsin kadınlara yönelik şiddetin önlenmesini, soruşturulmasını ve uluslar arası hukuka göre cezalandırılmasını; devletin yasalarında ve eylemlerinde kadına yönelik şiddetin her biçiminin temel insan hakları ihlali olduğunun tanınmasını ister.
* Bugüne kadar sürdürülen ekonomik, sosyal ve militarist politikaların, her türlü erkek egemen ideolojinin son bulması ve devletin kadına yönelik şiddete karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi yönünde mücadele eder.
* ÖDP'li kadınlar, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve tasfiyesi için, öncelikle şiddete uğrayan kadın ve çocuklara yasal haklarını anlatma ve bilinçlendirme konusunda hukuki ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilen merkezlerin kurulmasını destekler. Kurulmuş bulunan merkezlerin geliştirilmesi için çalışır.
* Bu merkezlerden ayrı olarak, Yerel Yönetimler Yasası kapsamındaki tüm belediyelerde danışma merkezleri ve sığınakların kurulması için diğer kadın örgütleriyle birlikte mücadele yürütür.
"Eşitliğimiz için haklarımızı istiyoruz"
ÖDP'li kadınlar, ikinci karar tasarısında, "kadınların siyasal, ekonomik, sosyal, kültürel, kişisel haklarından ve temel özgürlüklerinden eşit bir biçimde faydalanabilmesi için" kadın örgütleriyle birlikte çalışacaklarını vurguladılar:
ÖDP;
* Kadınların insan haklarından ve temel özgürlüklerden eşit bir biçimde yararlanabilmesi için gerekli tedbirlerin acilen alınmasının; Anayasa, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nda gerekli değişiklikler yapılarak pozitif ayrımcılık ilkesine uygun düzenlemeler yapılmasının takipçisi olur.
* Kadınlar lehine kota uygulamasının siyasal yaşamın yanı sıra çalışma yaşamında da hayata geçirilmesi için faaliyetler yürütür. Kota ve pozitif ayrımcılığın gündelik hayatta içselleştirilmesi için çalışır.
* İstihdam alanında kadınların eşitliğinin sağlanması; Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü'nün yasal güvenceye kavuşturulması ve TBMM'de Daimi Kadın Erkek Eşitliğini İzleme Komisyonu'nun kurulması için çalışma yürütür.
* Kadınlar lehine yapılan yasal düzenlemelerin uygulanmasının takipçisi olur. Lehteki düzenlemelerin artması ve geliştirilmesi için kadın örgütleriyle birlikte çalışma yapar.
"Biriktirme ve eşitlenme için eğitim çalışmaları ve yayın"
Üçüncü tasarı ise, ÖDP hukuku içerisinde yer bulan, "pozitif ayrımcılık" ve "kadın kotası" gibi kadınlar lehine düzenlemelerin "hayata geçirilmesi" yönündeydi:
* Kadın faaliyetinin her yerin özgün koşulları göz önünde bulundurularak, ortak bir hedef ve dille yürütülebilmesi için bilgi ve deneyimlerimizin paylaşılması ve ortaklaşması önemlidir.
* ÖDP Kadın Konferansı, kararlarımızın içselleştirilmesi ve gündelik hayata aktarılabilmesi, ortak kadın bilincinin yaratılabilmesi ve geliştirilmesi için programlı ve sürekli bir eğitim faaliyetinin sürdürülmesini ve tüm bu faaliyetleri destekleyecek bir yayın çıkarılmasını karar altına alır.
"Ev içi emeğin görünür kılınması için"
* ÖDP'li kadınlar, ev içi emeğin görünür kılınması amacıyla, asgari ücret ve temel ücret belirlenirken ev içi emeğin ekonomik değerinin de dikkate alınmasını; bu işleri yapanların sosyal haklardan yararlanmasını talep ettiler. Bunun için bağımsız kadın örgütleri, siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleriyle işbirliği yapmayı kararlaştırdılar.
* Kadınlar, ev işlerinin köleliğinden ancak ev işlerinin toplumsallaştırılmasıyla kurtulabilir. ÖDP'li kadınlar, çocuk bakımı ve yetiştirilmesi, yaşlı bakımı, çamaşır, yemek, temizlik gibi tüm ev içi hizmetlerin kamusal alana alınmasını hedefler. Yerel yönetimler ve siyasi iktidarların ortak kreşler, etüt merkezleri, yaşlı bakım evleri ve çamaşırhaneler açıp işletmesi için gerekli çalışmaları yürütür. (BB)