Maçka İnisiyatifi nin yazılı açıklamasına göre, ayrılanlar arasında ÖDP'nin kuruluşu ve yönetiminde görev almış olan Tektaş Ağaoğlu, Hüseyin Hasançebi, Ertuğrul Kürkçü, Kenan Kalyon, İlkay Demir, Necmi Demir, Yurdaer Erkoca, Mustafa Bayram Mısır, Mücella Yapıcı gibi kişiler de var.
Maçka İnisiyatifi, "Parti içinde süre giden hizip çatışmalarına son verilmesini ve partinin politik yöneliminin netleşmesini sağlamak amacıyla Kasım 2000'de oluşturulan platform ÖDP içinde ilk toplantılarının yapıldığı yerin adıyla anılıyordu".
Maçka İnsiyatifi, bugün sosyalist partiler, yazar ve aydınlar, sendika ve kitle örgütleri temsilcilerinden oluşan bir davetli topluluğuna ayrılma gerekçelerini açıklayarak son toplantısını yapacak.
Ayrılıklarını "Hayat bizi sosyalizme çağırıyor!" başlığıyla yayımladıkları deklarasyonda açıklayan Maçka İnisiyatifi gerekçelerini , "ÖDP'nin, kendisini ÖDP yapan niteliklerden ayrılmış ve böylece kendisini bizlerden ayırmış olması,"olarak özetliyorlar.
Deklarasyonda özellikle vurgulanan başlıca iki anlaşmazlık konusu ise şöyle dile getiriliyor.
* Partinin çoğulcu karakterini teminat altına alan Tüzüğün, yani ÖDP Anayasasının Kasım 2001'de yapılan Olağanüstü Konferans'ta, bir olağanüstü hal yönetmeliğine dönüştürülmüş olması
* ÖDP'yi sosyalizm ve sosyal demokrasi arasındaki tarihsel ve politik çıkar ve görüş ayrılıklarını silecek ve bunları birbirine eşitleyecek "yeni oluşum" projelerinin içine sokarak ÖDP'nin sosyalist kimliğininin aşındırılması .
ÖDP'den ayrılan Maçka İnisiyatifi, "partisiz politika yapılamayacağı, sosyal mücadeleler alanından yükselen taleplerin siyaset alanına, devlet ve hükümet düzeyine taşınmadıkça sonuçsuz kalacağı"nı vurgulayarak bundan sonraki çabalarında "ÖDP deneyinin ve kısa ve orta vadeli koşulların nesnel bir değerlendirilmesinden türetilecek bir parti planı ortaya koyma"ya öncelik vereceklerini bildiriyorlar. (NM)