Bağımsız milletvekili adaylığı için 22 Temmuz öncesinde partisinden ve başkanlıktan istifa eden Ufuk Uras, hafta sonu toplanan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) "4. Olağanüstü Konferans/Kongresi"nden dördüncü kez ÖDP Genel Başkanı olarak çıktı. Ancak partinin kongreden sonraki en üst yönetim organı olan Parti Meclisi'nde mutlak çoğunluk Ufuk Uras muhaliflerinin eline geçti.
1056 delegeden oluşan ÖDP Konferansında, delegelerin 836'sı başkanlık ve parti meclisi seçimleri için oy kullandı. Genel Başkan adaylarından Ufuk Uras, 467 oy alarak seçilirken, kongereye Genel Başkan Vekili olarak giren Kemal Ulusaler 336 oy aldı. 27 geçersiz ve 6 da boş oy kullanıldı.
Belirgin iki listenin varlığına ve tüzüğe göre listelere girmeyen bağımsız adayların da seçilme hakkının güvenceye alınması için nispi temsile dayalı liste usulüyle ile seçimlere gidilmesi gerekmesine karşın, çarşaf listeyle seçim yapıldı. Her iki liste de delegasyondan çarşaf liste içinde anahtar listelerle oy istedi.
Ufuk Uras’ın desteklediği liste 60 kişilik parti meclisinde 28 üyelik kazanırken, "Devrimci Parti Devrimci Siyaset" broşürü etrafındaki karşıtlarından oluşan liste ise 32 adayını parti meclisine soktu.
İki liste, üç bildiri, bir kriz
Konferansa damgasını vuran tartışma, ÖDP'de bir "kriz"in var olup olmadığı ve varsa nasıl çözüleceği idi. Konferans öncesinde aralarında Oğuzhan Müftüoğlu, Sevgi Göyçe, Mehmet Soğancı, İsmail Hakkı Tombul, Hayri Kozanoğlu'nun da bulunduğu 1200 kişi "ÖDP’ye Sahip Çıkma Zamanı!" başlığıyla yayınladıkları bildiriyle kriz saptamasında bulunmuşlardı:
"Partiyi bu şekilde ciddi bir tartışma ve ayrışma içine sürükleyen sorun, genel seçimler öncesinde “bağımsız adaylık” konusunda partinin yetkili karar organının kararlarını tanımayan genel başkan Ufuk Uras’ın DTP tarafından kendisine yapılan adaylık önerisini kabul etmesiyle başlamıştır. Bugün de seçimler öncesi ortaya çıkan krizi derinleştirmeye yönelik tutum alışlar sürdürülmektedir. Aynı zamanda kimi çevrelerin de parti içerisindeki tartışmalara gönderme yaparak yaşanan krizi derinleştirmeye çalıştığı görülmektedir."
Ufak Uras ve 7 MYK üyesi, Pertev Aksakal, Sinan Tutal, Saruhan Oluç, İkbal Polat, Melike Keleş, Özlem Türkmen, Zübeyde Kılıç imzasıyla yayınlanan "Toplumsal Muhalefeti Geliştirelim,ÖDP’yi ve Sol Muhalefeti Büyütelim" başlıklı cevabi bildirideyse "ÖDP’de son dönemde yaşananlar bugünün ve yakın geleceğin politik görevleri noktasında olgunlaşmış, kristalize olmuş politik bir tartışmadan kaynaklanmıyor," deniyor ve konferansa politik tartışma çağrısı yapılıyordu:
"Bugün yapılması gereken,önümüzdeki sürece ilişkin politik bir hattın ve bu hattın gereklerini yerine getirecek örgütsel yapının nasıl olacağının hiçbir kuşkuya yer bırakmaksızın ortaya konulmasıdır. Bu bakımdan öznel değerlendirmeler ve çıkarsamalara dayalı, kişiselleştirmelerden kurtulamayan bir polemiğe değil, ÖDP'nin her kademesine yayılmış gerçek bir politik tartışmaya duyulan ihtiyaç ortadadır."
1200 imzalı bildiri sahipleri Konferans'a 7 MYK üyesinin imzasıyla yayınlanan bildiriye yanıt olarak kaleme alınan “Devrimci Siyaset Devrimci Parti” adlı broşürle girdiler. Ufuk Uras’ın karşısına genel başkan adayı olarak Kemal Ulusaler’i gösterdiler ve 50 kişilik parti meclisi anahtar listesi oluşturdular.
Bir önceki konferansta Genel Başkan olan Ufuk Uras çevresinde de 60 kişilik başka bir liste oluştu. Bu listenin ortaklaştığı, daha önce Ufuk Uras ve 7 MYK üyesinin imzasıyla yayınlan bildiriyse Konferans salonunda çok görünmedi, bir parti meclisi listesiyle kendisini ifade etti.
Parti meclisi "Çalışma Raporu" dışında Konferans’ta dolaşan bir diğer metin “Tehlike Çanları mı Çalıyor? Yeni Fırsatlar mı Doğuyor?” başlıklı Yeniyol ekibinin bildirgesiydi. Bu bildirge taraftarları parti meclisine ne ayrı bir liste olarak ne de diğer listeler içinde aday gösterdi. (SE/EK)