2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde, Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED), Ankara’da Meclis önünde yaptığı açıklamada üç yıldır beklenen Otizm Eylem Planı’nın uygulanmasını istedi.
ODFED Başkanı Şua Eriç, yaptığı basın açıklamasında 68 çocukta bir çocuğa kadar yükselen otizm riskine dikkat çekerek, otizmli bireylerin sağlık, eğitim, meslek edinimi ve bakım gibi konularda yaşadıkları ayrımcılık ve hak ihlallerini aktardı.
Farkındalıktan öte anlayış istiyoruz
“Otizmin tanısından özel eğitim sürecine, tedavilerden eğitime, yetişkinler için meslek edinimi ve bakım gibi konulardaki yetersizliğe baktığımız zaman zor durum ortaya çıkıyor. Türkiye’de yetişkin otizmliler dahil yaklaşık 550 binden fazla otizmli birey ve aileleri yaşıyor.
"Bizler otizmli çocuklarımızın bizden sonra nasıl yaşayacağını bilmemenin sıkıntısı içindeyiz. Otizm için toplumsal bilinçlendirmeye çok ihtiyacımız var. Farkındalıktan öte artık anlayış istiyoruz. 'Ayrımcılık' tüm engel gruplarında olduğu gibi otizmli bireyler için de en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor."
2 Nisan 2013’de Otizm Platformu öncülüğünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın girişimiyle, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğinde Otizm Eylem Planı taslağı açıklanmıştı.
Otizm eylem planı otizmin anayasasıdır
ODFED Başkanı Eriç, planın açıklanmasının ardından geçen üç yıla rağmen hiçbir ilerleme kaydedilemediği gibi bazı bakanlıklardan randevu dahi alamadıklarını belirtti.
"Bizim için Otizm Eylem Planı, otizmin anayasası'dır" benzetmesini yapan Eriç, planla ilgili kişisel söz veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da çağrıda bulunarak planın uygulamaya konmasını talep etti.
"Bizzat takipçisi olduğumuz 3 yıllık dönemde, Otizm Eylem Planı bir türlü uygulamaya geçirilmedi. Mecliste bir Otizm Komisyonu kurularak bir otizmlinin doğumundan ölümüne kadar bireyi ve ailesini ilgilendiren bütün ihtiyaçları kapsayan çalışmaları içeren planın takibi ile ilgili talebimiz yerine getirilmedi.
"Bakanlıklarla yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kaldığı gibi, bazı Bakanlardan randevu dahi alamıyoruz. Gündelik toplumsal hayatın içinde otizmlilerin birçok sorununu giderecek ve toplumsal farkındalık yaratacak planın bir an önce hayata geçirilmesini ve Otizm Eylem Planı’nın devlet politikası haline getirilmesini talep ediyoruz." (NV)