* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Rusya ve Ukrayna temsilcileri, haftalardır devam eden müzakerelerin ardından Rusya ablukası altındaki Ukrayna limanlarından gerçekleştirilecek tahıl ihracatı konusunda 22 Temmuz Cuma günü anlaşmaya vardı.
TIKLAYIN - Tahıl koridoru için imzalar atıldı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da imzaladığı "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" henüz yürürlüğe girmişti ki bir gün sonra Odessa limanı füzelerle vuruldu.
Bakan Akar her ne kadar "Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını bize belirttiler" dese de Rusya bir gün sonra saldırıyı üstlenerek "Kalibr füzeler, Odessa limanındaki askeri altyapıyı yok etti" dedi. Ukrayna ise limandaki sivil tesislerin hedef alındığını söyledi.
Peki, tüm bu gelişmeler Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl koridoru anlaşması açısından ne anlama geliyor? Avrupa basınında konuyla ilgili yapılan değerlendirmeleri euro|topics derlemesiyle aktarıyoruz:
"Bu oyunları, Suriye ve Donbas'tan biliyoruz"
Die Tageszeitung (Almanya): Alaycı oyunlar cezasız kalıyor
Almanya'nın Die Tageszeitung gazetesi, "Rusya'yla müzakereler yoluyla barış yapmaya çalışmak belli ki bir hata" yorumunda bulundu:
"Rus yönetimi yalnızca şiddet yoluyla boyun eğdirmekten anlıyor. Odessa'nın vurulması bir güç gösterisi. Verilen mesaj şu: Bir şeye imza atıyoruz diye elimizi kolumuzu bağladığınızı sanmayın.
"Moskova'daki mevcut rejimle yapılacak hiçbir anlaşmanın bir hükmü yok. Rusya'nın bu alaycı oyunlarını 2014/15'te Suriye ve Donbas'taki savaşlardan biliyoruz: Moskova'nın diplomatik taahhütlerinin hemen ardından, yaptıklarının cezasız kalacağının bilincinde olarak tam tersi askeri gösteriler gelir - sonuçta barış isteyen karşı taraftır."
"Sistematik bir öngörülemezlik"
La Stampa (İtalya): Hakikati kabullenin artık
İtalya'nın La Stampa gazetesi ise "Rusya'nın öngörülemezliğinin sistematik olduğu" yorumunda bulundu:
"Rusların dünyanın sonu ithamları ile mağduriyet rolü, ekonomilerinin geleceğine dair abartılı pembe masallar ile Batı yaptırımlarının verdiği 'muazzam' zararlar, NATO tehdidi dolayısıyla işgali haklı çıkarma ile emperyal restorasyon projesinin varlığını kabul etme ve şimdi de imzalanan anlaşmalar ile diplomatik kanallardan verilen büyük çabalar sonucu ulaşılan hedefleri heba eden silahlı saldırılar arasında gidip gelmesi - tüm bunlar Kremlin'in bariz öngörülemezlikteki stratejisine dahil. Bu hakikate göz yummak yalnızca saflık değil, aynı zamanda sorumsuzluktur."
"Başka saldırılar da olabilir"
Vyaçeslav Azarov (Ukrayna): Savaş lojistiğini ayrı ele almak gerek
Odessa'da yaşayan blog yazarı Vyaçeslav Azarov, Facebook sayfasında "Ukrayna için saldırıların sürpriz olmaması gerektiğini" yazdı:
"Geçenlerde, 'tahıl koridorunun' sorunsuz işleyebilmesi için Odessa bölgesinin askeri yardım dağıtım lojistiğinden çıkarılması gerektiğini, aksi takdirde saldırılara maruz kalmaya devam edeceğini ve gıda ihracatının imkânsız hale geleceğini yazmıştım.
Görünüşe göre, bu sorun bertaraf edilmedi hatta belki de tam tersine, tahıl anlaşması kisvesi altında daha fazla silah sevkiyatı gerçekleştirildi. Dolayısıyla, sorun çözülene kadar başka saldırılarla da karşı karşıya kalacağımız açık. "
"Putin ile barış yapmak kolay değil"
Kurier (Avusturya): Rusya barışa zorlanmalı
Avusturya'nın Kurier gazetesi, saldırının Putin'e karşı yalnızca açık askeri başarıların işe yarayacağını gösterdiğini yazdı:
"Putin'le barış yapmak öyle o kadar kolay değil.
"Dolayısıyla, şu an için Kremlin'e ulaşması kesin olan tek bir mesaj var, o da modern Batı silahlarının kurduğu askeri baskının sürmesi. Putin, ancak Rusya'nın taarruz savaşındaki umutları tükendiğinde diplomasinin sahnesine gerçekten adım atacaktır." (SD)