Türkiye Barış Meclisi'nin bugün (27 Şubat) İstanbul Tabip Odası'nda düzenlediği ve yöre dernekleri temsilcilerinin katıldığı konferansta Kürt sorunu'nun çözümü ertelenebilecek bir sorun olmadığına vurgu yapıldı.
Türkiye Barış Meclisi dönem sözcüsü Hakan Tahmaz açılış konuşmasında Kürt sorununun seçim hesabı yapılamayacak kadar büyük ve travmalara yol açmış bir konu olduğunu söyledi.
"Sorun 70 milyonun tamamı dikkate alınarak ortaya çıkan ortak akıl bulunarak aşılabilir. Biz de Türkiye'nin yedi bölgesinden farklı sesler ve farklı duyarlılıkları bir araya getirerek bu ortak akıla ulaşmaya çalışıyoruz."
"Kürt sorununu çözmeden devam edemeyiz"
Konda Araştırma Şirketi Genel Müdürü ve yazar Bekir Ağırdır toplumda ciddi bir kutuplaşma olduğunu, Kürt- Türk ayrışmasının da bu kutuplaşmalardan biri olduğunu dile getirdi.
"Seçimleri kim kazanırsa kazansın Kürt sorununu ele almak zorunda kalacak. Çözer gibi yapıp olduğumuz yerde patinaj yaparak devam edemeyiz. Kürt meselesi bütün sorunların içinde en önemlisi, hatta bütün sorunların çözülmesinin önündeki tıkaç." .
"Kürtlere hak vermemek için hayat kalitemizi düşürüyoruz"
Ağırdır, Kürt meselesinin sadece şehitler ve ölüm kalım meselelerinden ibaret olarak görüldüğünü söyledi.
"Yerinden yönetim reformunu Diyarbakır'a da aynı hakları vermemek için yapmıyoruz. Kürtlere aynı hakları vermemek için kendi sokağımızdan kendi hayat standardımızın kalitesinden ödün veriyoruz. Yüzde 10 seçim barajı devam etmesi de bu sebeple."
"Kürtlerin ödedikleri bedelleri görmeden Kürt sorununu çözemeyiz"
Ağırdır, sayılarla bire tablo çizdi.
"Türkiye'deki Kürt nüfus yüzde 18'dir. Yani Türkiye'de14 milyon Kürt var ve bunların hepsi güneydoğuda yaşamıyor. Sadece İstanbul'da 1 milyon 800 bin Kürt yaşıyor. Kürtler'in yüzde 17'si hiç okul görmemiş, bir önceki kuşakta bu oran yüzde 35. Türklerde bu oran yüzde 4, önceki kuşakta yüzde 13.
"İşsizlik Türklerde yüzde 11, Kürtlerde yüzde 20'den fazla. Yüzde 15 Türk emekli iken, bu oran Kürtlerde yüzde 4. Kürtlerde sosyal güvenlikten yararlanma oranı yüzde 40 iken Türklerde yüzde 70. Ödedikleri bedelleri görmeden, anlamadan Kürt sorununu çözemeyiz."
Özdemir: Türkler de Kürtler de kendi Ergenekon'undan kurtulmalı
Bayrampaşa Cezaevi eski savcısı Necati Özdemir, "Adını ne koyarsanız koyun orada bir savaş var ve bu savaş hepimizin yüzüne bir tokat gibi çarptı. Türkler de Kürtler de kendi Ergenekon'undan kurtulmalı, bu sağlandığı takdirde halkların bir sorunun olmayacağını ve barışın sağlanacağını düşünüyorum." dedi.
Türk Tabipleri Birliği eski genel başkanı Gençay Gürsoy Kürt sorununda bugün gelinen noktayı "çok umut verici" şeklinde değerlendirdi.
"Bu konuda çok kararlı bir siyasi irade yok ama siz varsınız. Halk iradesi bu zamanlarda Ortadoğu toplumlarında da bir şeyleri değiştirebileceğini gösterdi."
Ordu Dernekler Federasyonu kurucu ve onursal başkanı Salih Ziya Cörüç, "Güneydoğu'nun sorunu bizim de sorunumuzdur, aynı zamanda Karadeniz'in sorunu diğer yörelerin de sorunudur" dedi.
Erzurum Tekman Dernekler Genel Başkanı Aydın Gürhan, Hatay Samandıra İlçesi Derneği'ni temsilen konuşan Mishak Herge, Dersim Federasyonu Genel Sekreteri Özer Tekinoğlu, Sivas Kültür Derneği adına Hüseyin Gülseven, Giresun Dernekleri Federasyonu başkanı Sıtkı Ada, Van Gülpınar Derneği Genel Sekreteri Girgin Güven, Hoçvan Dernekler Federasyonu Başkanı Güven Yılmaz, Mezopotampa Sivil Toplum platformu genel sekreteri ve Diyarbakır Kültür Derneği temsilcisi Cihan Ersek, Van Güzelleştirme Derneği başkanı Yusuf Tuncil ve Mezopotamya Kültür Derneği başkanı ve Süryani Dernekleri Platformu üyesi Turgut Alaca'nın da aralarında bulunduğu pek çok kişi yöre dernekleri adına konuşmalar yaptı. (EG/EÖ)