12 Kasım 2003'te hazırlanan yasa taslağının dokuz aydır sürdürdükleri girişimlere rağmen, ancak 25 Ağustos günü mesai saati bitiminde, 10 Eylül'e kadar incelenmesi talebiyle kendilerine gönderildiğine dikkat çeken TTB ve Eczacılar Birliği, bu durumu protesto ettiler.
TTB Yönetim Kurulu'nun 26 Ağustos'ta bağlı odalara gönderdiği yazıda, "İllegal bir çalışmaymışçasına bizimle paylaşılmayan bu taslağın 15 günde incelenmesini bekleyen tutumdaki; taslakta yer alan hatalı ve eksik ifadelerdeki gayri ciddiyet dikkat çekicidir" denildi.
Yasa taslağının, esas olarak meslek birliklerini "Sağlıkta Dönüşüm" programının gerektirdiği ölçüde düzenleme ihtiyacından kaynaklandığını ifade eden TTB açıklamasında, tüm odalardan görüş ve önerilerini TTB'ye göndermeleri istendi.
TTB Yasası yeniden düzenlenmeli
TTB Yasası'ndaki eksikliklere ve yeniden düzenlenmesi ihtiyacına değinen açıklamada TTB, "yürütme" organı olan Sağlık Bakanlığı'nın "yürütmeden bağımsız" olması gereken TTB'ye ilişkin bir yasa hazırlamasına da tepki gösterdi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
* Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca, 4 Aralık 2002'ye kadar çıkartılması gereken TTB Yasası'nın delegasyon dağılımını içeren maddesi, tüm müdahalelerimize rağmen çıkartılmamıştı.
* Hekimlerin mesleki bağımsızlıklarının önkoşulu olarak bağımsız ve hükümet dışı bir kuruluş olması gereken TTB'nin yasasının, günün gereklerine uygun olarak düzenlenmesi için pek çok çalışma yürüttük, girişimde bulunduk.
* Bütün bu çabalar yok sayılarak bir "yürütme" organı olan Sağlık Bakanlığı, "yürütmeden bağımsız" olması gereken TTB ile ilgili 51 yıllık yasayı ortadan kaldırıp yeni bir yasa hazırlamaya girişti.
"Amaç AB'ye uyum değil"
TTB avukatı Ziynet Özçelik de, "Tıp Dünyası" gazetesinde yayınlanan makalesinde şu görüşleri savundu:
* Sağlık Bakanlığı, birleştirmeden de öte, sağlık çalışanlarını birbirlerine yapıştırmayı kendisine görev saymış, bir tasarı taslağı hazırlamış. Bu tasarı taslağı, büyük bir gizlilik içinde hazırlanmış, resmi olarak kimse haberdar olmamış.
* Tüm sağlık meslek mensuplarının içinde yer alacağı "Sağlık Meslek Odaları ve Birlikleri Kanunları Taslağı", ileri sürüldüğü gibi Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum çalışmaları çerçevesinde hazırlanmadı.
* AB ülkelerinde, hekim örgütlerinin kuruluşunda da, başkaca sağlık personeli örgütlerinin oluşumunda da ortak bir uygulama, mevzuat yoktur. Birbirlerinden farklı yöntemlerle kurulmuş örgütler vardır.
* İşleyişleri demokratik, kendi alanlarına ilişkin birçok kamusal yetki ile donatılmış durumdadırlar.
* Hekim meslek örgütlerinin kamusal fonksiyonları gözönüne alınarak bütün hekimlerin üyeliği zorunludur.
* Hekimlerin diploma ve ruhsatlarının verilmesi, mezuniyet sonrası eğitimin düzenlenmesi, sürekli tıp eğitiminin sürdürülmesi, meslekle ilgili nitelik belirlenmesi, hekim meslek örgütünün görev ve yetkisindedir.
* Meslek örgütlerinin uygulamaya ilişkin etik kuralların belirlenmesi ve yaptırımlar getirilmesi görevleri de vardır.
* Meslek örgütlerine, hekimlik ücretlerinin ve tarifelerin belirlenmesi, hekimlerin ekonomik çıkarlarının savunulması, hastalar ile hekimler arasında arabuluculuk yapılması, hekimlere özgü emeklilik ve dayanışma sandıklarıyla sigorta hizmetlerinin düzenlenmesi gibi birçok yetki de verilmiş.
* Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta ise, hekimlerin adı bile geçmiyor. Sağlık Bakanı, AB mevzuatına uyum diye, sağlık meslek mensuplarını birleştirmek, yapıştırmak hatta başkalaştırıp aynılaştırmak mı istiyor?
Eczacılar faks çekecek
Türk Eczacılar Birliği de Sağlık Bakanlığı'na faks gönderip taslağın gündemden çıkarılarak mevcut yasaların demokratikleştirilmesini istedi.
Protesto metninde, sivil toplum örgütleriyle demokratik meslek örgütlerinin demokrasilerin vazgeçilmezleri arasında yer aldığı belirtildi; "Türkiye'nin demokratikleşme mücadelesinde aldığı yol önemli; ancak daha alınacak çok yol var" denildi.
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı taslağın "meslek örgütlerinin bağımsızlıklarını ve özgürlüklerini yok edeceğini" vurgulayan yazıda, "Bu taslak, meslek yaşamımıza ilişkin yasal mücadele hakkımızı elimizden alıyor, denetçi eczacı kurumunu ortadan kaldırıyor" ifadeleri yer aldı. (BB)