İstiklal Caddesi üzerindeki Odakule binasının girişinde grev nöbeti tutanlar İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) çeşitli kalkınma projelerinde çalışan, yüksek düzeyde eğitimli ve deneyimli çalışanları.
Orhan Veli'nin ünlü "Gemlik'e doğru" şiirini anımsatarak "Odakule'ye doğru #Grev'i göreceksin, sakın şaşırma!" diyorlar.
Çalışanlar, 8 Mayıs günü greve çıktıklarını "13 yıldır milyarlarca liralık bütçeyi yöneterek binden fazla kalkınma projesini hiçbir şaibeye karışmadan yöneten İSTKA çalışanları eksi (-) zam teklifine karşı greve başladı" diyerek duyurmuşlardı.
"İşveren tarafından dayatılan 'eksi enflasyon zammını' 'yan haklarda personel arasında ayrımcılık yapılmasını', 'bazı arkadaşlarımızın maaşlarının düşürülmesi' teklifini kabul etmediğimiz için greve gitmek zorunda bırakıldık" demişlerdi.
Temmuz ayında kamu çalışanlarına enflasyon farkı yanında refah payı artışını da içeren düzenleme sözü verilirken işveren sendikası YERELSEN, İSTKA işçilerine memur maaş zam oranından da düşük teklif sundu.
YERELSEN, maaşları memur maaş artış oranlarına endeksli olan İstanbul Kalkınma Ajansı işçilerine; memur maaş zam oranından 6 puan daha düşük bir artış, taşerondan kadroya geçirilen sürekli işçilerin maaşlarında da %36'ya varan hak kaybı teklif etti. Teklifte, sürekli işçilere bölge yardımı verilmemesi de önerildi.
Çalışanların üye olduğu TEZ-KOOP-İŞ sendikası, işveren sendikası YERELSEN üzerinden tüm İSTKA işçilerine dayatılan eksi artış teklifi ve çalışanlar arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara karşı İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Odakule önünde greve başladı.
Araya seçimler girdi
Araya 14 Mayıs seçimleri ve 28 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu girdi.
İSTKA'nın greve çıkan 50'ye yakın çalışanı, bir yandan grev halaylarını çekip Odakule'nin önünde nöbetlerini tutarken diğer yandan da açtıkları Twitter hesabıyla seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
"Binlerce genç işsizin yazılımcı olmasını sağlayacak projeler, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü'nün 'eksi zam' dayatmasının bitmesini bekliyor" diyorlar örneğin.
İSTKA'nın "İstanbul'da eğitimde ve istihdamda olmayan gençlerimizin yazılım sektörüne kazandırılmasına yönelik Yetenek İstanbul Destek Programı" olarak tanıttığı programdan bahsediyorlar.
"Ülkemizin ilk kalkınma etki tahvilinin koordinasyonunu ve sözleşme müzakerelerini yürüten ekip İSTKA Grevi'nde hakkını istiyor" diye yazıyorlar.
Seçim müjdeleri dayatmaları tamamen anlamsız kıldı
Çifte seçimler grev mücadelelerinin arasına girmiş. Ama bir yandan da seçimde kamu işçilerine ve diğer çalışan kesimlere ve emeklilere verilen birçok müjde ve vaad edilenler, kendilerine toplu sözleşmede dayatılan 'eksi zammı' iyice anlamsızlaştırmış.
Çünkü verilen müjdelerle 1 Ocak itibariyle kamudaki en düşük sürekli işçi maaşı brüt 21 bin 750 TL olacak. Oysa 1 Ocak itibariyle işveren tarafından İSTKA sürekli işçisine teklif edilen en düşük maaş brüt 12 bin 465 TL.
İşte bu yüzden İSTKA çalışanları "Bu adalet mi?" diye soruyorlar.
En yakın zamanda çözüme ulaşmayı umarken, bir yandan da duyuruyorlar: "İSTKA çalışanlarının 'eksi zam' teklifine karşı duruşu, bu dayatmadan vazgeçilene kadar devam edecektir."
(PE/HA)