Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş İmralı adasında tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın dört yıldır kaldığı odadan Türkiye’ye getirildiğinde konulduğu odaya geçirildiğini söyledi.
Demirtaş, İmralı’da Öcalan ile yaptıkları son görüşmede cezaevi ve bakanlık yetkililerinin çektiği fotoğrafları da yakın zamanda alacaklarını söyledi.
"Türkiye'ye ilk getirildiğinde konulduğu odada"
Radikal.com.tr’de yer alan habere göre Diyarbakır’da Parti Meclisi toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Demirtaş Öcalan’ın cezaevinde 2009 yılından itibaren kaldığı odanın değiştiğini söyledi:
"Abdullah Öcalan'ın odasının değiştiği doğrudur, kendi yeri şu anda değişti. 2009 yılından itibaren kaldığı bu yerden çıkarıldı yine aynı cezaevinin içerisinde, bitişik odada, Türkiye'ye ilk getirildiğinde konulduğu yere konulmuş durumda. Yani konulduğu yer eski yeridir. Nispeten bir kaç metre daha geniş bir yerdir. Öyle çok özel olarak yapılmış bir yerden, çok daha önce nakledilmiş olduğu yere konulmuş durumda.
“Görüşmede ilk kez fotoğrafların çekildiği de doğrudur. Talebimizle ilgili orada fotoğraflar çekildi. Henüz bunları anlamış değiliz. Biz çekmiyoruz; cezaevi, Bakanlık yetkilileri tarafından çekilmiş fotoğraflardır. Yani her tutuklu ve hükümlünün cezaevinde çekme hakkı var biliyorsunuz. Bu çerçevede çekilmiş fotoğraflardır. Bunları yakın zamanda almayı düşünüyoruz.”
“Türkiye, Kürt Ulusal Kongresi’ne katılımcı göndermeli”
Demirtaş, çözüm sürecine ilişkin ise “Bir tıkanmadan ve tıkanma niyetinden söz etmek doğru olmaz. Ama ilerleme kat etme konusunda lakaytlık ve ciddiyetsizlik görüyoruz” dedi. BDP Eş Genel Başkanı, çözüm sürecinin bu döneminde hükümetin adım atması gerektiğini belirtti.
“Bir tıkınmadan veya tıkanma niyetinden söz etmek doğru olmaz. Hiç bir tarafta veya kesimde böyle bir tıkanma gayesi ve niyeti yoktur. Ama ilerleme kat etme konusunda bir lakaytlık ve ciddiyetsizlik görüyoruz. Hükümetin özellikle bu dönemde adım atması gerektiği dönemde, laf değil, iş yapmak düşer. ..Dolayısıyla sağlıklı bir şekilde katılımcı bir şekilde demokratikleşme paketi hazırlanmalı, parlamentoyu sevk edilmeli, bütün bunlar sürecin ilerlemesini açabilecek düzeyde ciddi ele alınmalıdır.”
Kürt Ulusal Kongresi ile ilgili ise "Toplanır ve başarılı bir şekilde sonuçlanırsa çözüm yanlısı herkesin elini güçlendirir" diyen Demirtaş, Türkiye’nin kongreye yaklaşımı konusunda şöyle konuştu.
"Türkiye'de bir çözüm süreci yürüyorsa bu kongrenin ortaya koyacağı irade olası tıkanmaları aşma konusunda devreye girebilir. Arabuluculuk yapabilir, tavsiyede bulunabilir, rol oynayabilir. Kongre bilişenleri olarak daha güçlü bir irade olarak bu ülkelerdeki çözüm süreçlerini daha fazla destekleyebilirler. Türkiye, kongreden korkmak ve kaygılanması yerine gerçekten dikkatle izlemeli ve mümkünse resmi olarak izlemeli ve katılımcı göndermeli, çıkan sonuçlara saygı duyarak kendi içindeki sorunlara çözme konusunda bir fırsat olarak görmelidir kongreyi.” (BK)