Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın “Kürdistan Devrim Manifestosu, Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü (Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunma)” adlı kitabına konulan el koyma ve toplatma kararını kaldırdı.
Kitaba, Diyarbakır Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. madde ile görevli 3 Nolu Hakimlik tarafından 21 Eylül 2012'de el koyma ve toplatma kararı verilmişti.
Anayasa Mahkemesi, Öcalan'ın yazdığı kitaba basım aşamasındayken el konulması ve yakılması nedeniyle yaptığı başvuruda, Öcalan'ın hakkının ihlal edildiğine 25 Haziran’da karar verdi.
Bireysel başvuruyu inceleye AYM, Öcalan'ın yazdığı ve yayınlatmak üzere hazırlık yapıldığı sırada mahkemenin kitaba el koyması, toplatması ve yakılması şeklindeki kararı nedeniyle hakkının ihlal edildiği sonucuna vardı.
Öcalan'ın hakkının ihlal edildiğine dair kararının gerekçesi 6 Temmuz 2014’te Resmi Gazete'de yayınlandı.
Çoğulculuk, hoşgörü, açık fikirlilik
Kararda Anayasa'nın ve Anayasa Mahkemesi'nin düşünce ve kanaat özgürlüğü ile düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü arasında ayrıma gittiği belirtildi.
Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğüne yapılan bir müdahalenin meşru olabilmesi için Anayasa'da yer alan maddelere yer verildi:
"Demokratik toplumun ana temellerinden olan düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü ile bu kapsamda basın özgürlüğü, sadece lehte olduğu kabul edilen veya zararsız veya ilgilenmeye değmez ve önemsiz görülen 'düşünceler' için değil, ayrıca devletin veya toplumun bir bölümünün aleyhinde olan, onlara çarpıcı gelen, onları rahatsız eden haber ve düşünceler için de uygulanır. Çünkü bunlar çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin gerekleridir."
"İlk derece mahkemesi söz konusu kitabın yazarının kişiliğini terörle mücadele bağlamında değerlendirerek toplatma ve el koyma kararı vermiştir. Herhangi bir kimsenin yalnızca kişiliğine bağlı olarak düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğüne müdahale edilmesi haklı kılınamayacağı gibi yasaklanmış bir örgütün bir mensubunun veya yöneticisinin görüş ve düşüncelerini açıklaması da tek başına düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğüne müdahale edilmesini haklı kılmaz. Zira böylesi bir değerlendirme, bazı kişi ve grupların Anayasa'nın 26. maddesinde teminat altına alınan haklardan yararlanmasına engel olacağından anayasal hakların kullanılması bakımından kabul edilemez."
AYM’nin ihlal kararına dayanarak
AYM’nin bu kararının ardından Öcalan’ın avukatı Cengiz Çiçek’in mahkemeye yaptığı başvuru bugün sonuçlandı.
Başvuruyu değerlendiren mahkeme, kitabının toplatılması ve el konulması kararının kaldırılmasına hükmetti.
Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı üzerine Öcalan'ın avukatının yaptığı başvurunun değerlendirildiği belirtilen kararda, "Bu karar dikkate alınarak talepte bulunan Abdullah Öcalan'ın avukatının talebinin kabulü ile el koyma ve toplatma kararının kaldırılmasına karar verilmiştir" denildi. (AS)