PKK'nin hapisteki lider Abdullah Öcalan'ın gündeme getirdiği "barış grupları"nın Irak'taki bölümü yarın (19 Ekim), Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Başverimli (Tılqebin) beldesinden Türkiye'ye girecek.
Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberlerine göre, Kandil'den 8 PKK'li, Birleşmiş Milletler'in Mahmur'daki kampından da 26 mülteci gelecek.
ANF'ye göre Mahmur grubu ellerindeki mektupları, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı'na gönderecek. Grup daha sonra Ankara'ya giderek Meclis'te milletvekilleriyle görüşmeyi amaçlıyor. Bu grupta, 1992-1995 arasında yerinden edilmiş ve Irak'a göç etmek zorunda kalmış mülteciler yer alıyor.
Öcalan, Avrupa'dan da bir grubun gelmesini önermişti.
DTP karşılamaya gidiyor
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Emine Ayna, dün (17 Ekim) yaptıkları yazılı açıklamada, yarın Silopi'de bir basın açıklaması yapacaklarını, ardından grupları karşılayacaklarını duyurdu. DTP, buluşma saatini 10:00 olarak belirledi.
Ayna ve Türk şöyle dedi:
"PKK'nin bu iyi niyetinin istismar edilmemesi ve sürece tasfiye mantığıyla yaklaşılmaması gerekir. 1999'da da Türkiye'ye barış grupları gönderildi ancak, devlet bu fırsatı doğru değerlendirmedi. Barış elçilerini cezaevine atarak, yakalanan fırsatı elinin tersiyle itti. 10 yıl sonra Türkiye yeniden önemli bir fırsat yakalamış durumdadır. Bu fırsatın heba edilmemesi, Türkiye'nin 1999'daki gibi bir hataya yeniden düşmemesi gerekir. Beklentimiz, umudumuz ve temennimiz bu noktadadır. Devleti ve hükümeti atılan bu adımlar karşısında sorumlu yaklaşmaya ve oluşan fırsatları barış ve çözüm için değerlendirmeye çağırıyoruz."
Kalkan: Müzakere ve diyalog için geliyorlar
ANF'deki röportaja göre, PKK'nin liderlerinden Duran Kalkan, grupların diyalog ve müzakerenin başlamasını amaçladığını söyledi. Kalkan'ın sözlerine göre, grupların hedefleri, özetle şöyle:
- Operasyonların durdurulması, çift taraflı çatışmasızlık ve ateşkes.
- Öcalan'ın yol haritasının açıklanması ve muhataplarına verilmesi.
- Anayasayla ilgili tartışmaların başlaması.
- Kürt kimliğinin anayasal güvence temelinde tanınması, yaşatılması, Kürt dilinin her yerde özgürce konuşulması, geliştirilmesi, toplumun çocuklarına Kürtçe isim verebilmesi, ana dillerinde eğitilebilmeleri, Kürt kültürünün tarihinin, sanatının özgürce yaşanabilmesi.
Radikal'den Murat Yetkin'in adını ve makamını açıklamadığı üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı yazısına göre, hükümet bu süreçle, eğer "sabote edilmezse", "eve dönüşlerin" hızlanmasını bekliyor.
Ajanslar ve TRT, "barış grupları"nın gelişini, PKK'lilerin teslim olmaya gelişi olarak duyurdu. Olayla ilgili gazetecilerin yorumunu sorduğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'se, "İyi ya, güzel işte" dedi. (TK)