İmralı'da hapis bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan, avukatlarıyla yaptığı görüşmede demokratik özerklik önerisini açtı.
Fırat Haber Ajansı'na göre Öcalan "Kürtler, BDP, DTK demokratik özerklik projesi ile uğraşmalıdır. Demokratik özerklik projesini somutlaştırmalıdırlar. Kürtlerin gerçek gündemi budur, bu olmalıdır. Bu referandum Kürtlerin gerçek gündemini değiştirmek için bu kadar ön plana çıkarılıyor, suni bir gündemdir" dedi.
* Siyasi: Bu boyutta bir meclis olur. Ya da halkın bir kongresi olur. Bu kongre demokratik toplum kongresidir. Bu kongrenin bir de yürütmesi olur.
* Hukuki: Yani hukuki olarak Kürtlerin statüsü ne olacak? Bu belirlenerek Anayasa ve yasalara yansıtılır. Yasalarla demokratik özerkliğin çerçevesi içeriği belirlenir.
* Ekonomik: Ekonomik sistem olarak kapitalizmi kabul edemeyiz. Belki kapitalizmi tam olarak ortadan kaldıramayız ama önemli oranda kapitalist ekonomik sistemi değiştirebilir, onu aşındırabilir, kendi ekonomik sistemimizi kurabiliriz. Bütün bunlar tartışılmalıdır.
* Kültürel: Daha çok dil, anadilde eğitimi, tarih ve sanatı kapsar. Kürtçe'nin Türkçe ile ilişkisi nasıl olmalıdır, anadilde eğitim nasıl yapılabilir, demokratik ulusun dil politikası nasıl olmalıdır, bunlar tartışılmalıdır. Bir eğitim politikası oluşturulmalıdır.
* "Öz savunma": Biz buna güvenlik boyutu da diyebiliriz. Kürtler soykırımdan nasıl kurtulabilir bunu somutlaştırmalıdırlar. Sadece fiziki değil kültürel ve her çeşit soykırımdan bahsediyorum. Bununla sadece elde silah bir durumu kastetmiyorum. Öz savunma KCK, PKK tarzı silahlı yapılanmayı değil halkın kendi güvenliğini sağlamasını ifade eder. Mesela askeriyede yer alacaklar mı, bunlar tartışılır. Korucular nasıl lağvedilecek, koruculuk meselesi nasıl halledilecek, bunlar tartışılmalıdır.
* Diplomasi: Bu da Kürtlerin diğer halklarla, toplumlarla olan ilişkilerini ele alır. Komşu çevre ülkeler ve diğer parçadaki Kürtlerle ilişkiler olur. Diğer toplumlar ile nasıl bir ilişki istiyoruz, onlarla nasıl yaşamalıyız?
"Batman olayı aydınlatılmalı"
Öcalan, Batman'da dört hak savunucusunun yola döşenen patlayıcının patlamasıyla ölmesiyle ilgili olarak "BDP'nin bunu ortaya çıkarmış olması gerekiyordu. Kim tarafından yapılırsa yapılsın BDP buna karşı çıkmalı tavır almalıydı" dedi. Patlama PKK'ye atfedilse de örgüt bunu üstlenmediği gibi yalanlamadı da.
Öcalan önümüzdeki dönemde İnegöl ve Hatay'daki gibi provokasyonların olabileceğini, tanınan isimlerin hedef alınabileceğini öne sürdü.
STK'lere tepki
Öcalan, Diyarbakır'da biraraya gelerek referandumda "evet" çağrısı yapan iş çevrelerinin oluşturduğu STK'lere de tepki gösterdi.
"Tabi bunlar devletle anlaşmışlar. ‘Eğer PKK tasfiye olursa insiyatifi size veririz’ diye onları ikna etmişler. Bu konuda birileri kendileriyle anlaşmış. Tabi biz buna engel oluyoruz. Onların bu planları tutmuyor.” (EÜ)