Fotoğraf: HDP
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, İmralı Cezaevi’nde bulunanan Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a altı ay süreyle avukat görüş yasağı getirilmesini Meclis gündemine taşıdı.
Bursa 2. İnfaz Hakimliği, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine 23 Eylül'de Öcalan, Konar, Aktaş, Yıldırım'a 6 ay görüş avukatlarıyla yasağı verdi.
Konuyu Meclis'e taşıyan Uca, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle verdiği önergede,her tutuklunun ve hükümlünün avukatlarıyla iletişim kurabilmesinin yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını belirtti.
"Uluslararası sözleşmelerde yasaklandı"
“Hükümlü ve tutuklulara tecridin uygulanmasını yasaklayan kural, işkence yasağıyla aynıdır” diyen Uca, şunları söyledi: “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. Maddesi’nde de yasaklanmıştır. Türkiye Anayasa’nın 17. Maddesi’nde de tecridin uygulanmaması gereken bir işkence yöntemi olduğu belirtilmektedir.
“Dolayısıyla 20 yıldır İmralı Adası F Tipi cezaevinde bulunan Abdullah Öcalan’a ve aynı cezaevinde bulunan diğer mahpuslara uygulanan tecrit, ne iç hukukta ne de uluslararası sözleşmelerde yer almaktadır.
"107 başvuruya yanıt verilmedi"
“27 Temmuz 2011’den sonra çeşitli gerekçelerle İmralı Adasına gidişleri engellenen Abdullah Öcalan’ın avukatları 8 yıl boyunca Öcalan’la görüştürülmemiş, binlerce mahpusun katıldığı ve 200 gün süren açlık grevi eylemlerinin ardından 2 Mayıs 2019’da avukatları Öcalan’la görüşebilmiştir.
"16 Mayıs 2019’da görüşme yasağına ilişkin kararın kaldırıldığı bizzat Adalet Bakanı tarafından açıklanmış ve açıklamadan sonra avukatlar 22 Mayıs, 12-18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde İmralı adasına gidebilmişti.
"Mektup ve telefon yasağı getirildi"
“Son görüşmenin ardından avukatların yaptığı 107 başvurunun hiçbirine olumlu olumsuz bir yanıt verilmemiştir. İmralı tecridi her yönüyle devam ederken, 23 Eylül 2020’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Bursa 2’nci İnfaz Hakimliğince, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bulunan Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a avukat yasağı getirilmiştir. Öte yandan, Öcalan ve İmralı Adası’nda kalan diğer mahpusların mektup, telefon gibi temel iletişim hakları da engellenmektir.”
Uca’nın Bakan Gül’e yönelttiği sorular şöyle:
*Abdullah Öcalan ve İmralı Adası Cezaevinde bulunan diğer mahpuslara uygulanan 6 aylık avukat yasağının nedeni nedir? Sayın Öcalan’ın ve diğer mahpusların avukatlarıyla görüştürülmemesinin uluslararası ve iç hukukta karşılığı nedir?
*Uluslararası ve iç hukukta işkence olarak tanımlanan tecrit uygulamasına son vermeye yönelik bakanlığınızca yürütülen bir çalışma mevcut mudur?
*İmralı’daki mahpuslar iletişim hakkından faydalanabilmektedirler mi? Temel haklardan biri olan iletişim hakkı İmralı Cezaevinde halen engellenmekte midir?
*Türkiye’nin üyesi olduğu AKPM’nin karar metninde belirtilen, Sayın Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslara ilişkin çağrısını dikkate alıp, bununla ilgili yasal bir düzenleme çalışması mevcut mudur?
*CPT raporunun tavsiye kararlarında belirtildiği gibi, mahpusların haberleşme ve görüş haklarını kullanmalarına ilişkin gerekli adımlar atılacak mıdır?
Son görüşme 7 Ağustos 2019’da
Öcalan’ın avukatlarının 27 Temmuz 2011’den sonra İmralı Adasına gitmeleri çeşitli gerekçelerle engellendi.
Avukatlar sekiz yıl aranın ardından 2 Mayıs 2019’da Öcalan’la görüşebilmişti.
16 Mayıs 2019’da Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi" açıklamasında bulunduktan sonra avukatlar 22 Mayıs, 12 Haziran, 18 Haziran ve 7 Ağustos 2019 tarihlerinde İmralı adasına gidebilmişti.
Son görüşmenin ardından avukatların yaptığı 107 başvurunun hiç birine ne olumlu ne olumsuz yanıt verilmedi.
TIKLAYIN - Abdullah Öcalan'ın Avukatı: 962 Başvurumuzdan Sadece 5'i Kabul Edildi
(RT)