İnsan Hakları İzleme Örgütü, (HRW) 5-6 Nisan'da Türkiye'ye gelecek ABD Başkanı Barack Obama'dan, Türkiye yetkilileriyle görüşmelerinde insan hakları sorunlarını gündeme getirmesini istedi. Obama Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve hükümet yetkilileriyle görüşecek.
Örgüt, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın insan hakları raporuyla, Türkiye'de polis şiddetine ve cezasızlığına dair kendi raporunu anımsatarak, Obama'nın bu konuyu gündeme getirmesini, hükümeti cezasızlık kültürünü sona erdirmeye ve polis şiddetini önlemeye çağırmasını istedi.
Avrupa ve Orta Asya Bölümü'nün yöneticisi Holly Cartner'ın imzasını taşıyan mektupta, HRW Obama'ya Türkiye'deki siyasi durum, AB müzakereleri süreci ve insa haklarına ilişkin yasal düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. Ardından, Obama'dan Türkiye hükümetine şu konularda baskı yapmasını istedi.
Anayasa reformu: Askeri rejimin anayasası ifade özgürlüğünü, azınlık haklarını kısıtlıyor, cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyetler ilgili ayrımcılıklara göz yumuyor, Türkiye ordusuna siyasi yaşamda yerleşik bir güç veriyor. Etkili bir anayasa reformu, sivil toplumun ve hukukçuların da olacağı geniş bir danışma sürecini gerektiriyor. Böyle bir reform, temel hak ve özgürlükleri genişletecek birçok başka yasal düzenlemenin de önünün açılmasını sağlayacaktır.
İfade özgürlüğü: Hükümet Ceza Yasası'nda ve diğer yasalarda ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlamaları kaldırmalı; buna 301. madde ve Terörle Mücadele Yasası'ndaki hükümler de dahil. Eleştirel medyayı susturmaya ve yıldırmaya çalışmak gibi mevcut uygulamaları yerine, basın özgürlüğünü desteklediğini göstermesi hükümetin yükümlülüğü.
Azınlık hakları: Türkiye enik ve dini azınlıkların, özellikle Kürtlerin ve Alevilerin haklarını güvenceye almakta başarısız oldu. TRT 6'nın açılması olumlu oldu, azınlık dillerinin gündelik hayatta kullanılmasına getirilen kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilgili ivedi ihtiyacın altını çizdi.
BM Irk Ayrımcılığına Karşı Komite Türkiye'ye kapsalı bir ayrımcılık karşıtı yasayı yürürlüğe koymasını ve Türkiye'de kullanılan geleneksel dillerin devlet eğitim sisteminde öğretilebilmesine izin veren yasa değişikliği yapmasını önerdi. Türkiye Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi'ni onaylamalı ve Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nde azınlıklarla ilgili çekincelerini kaldırmalı.
LGBTT bireylerin hakları: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel (LGBTT) yönelik şiddet ve ihlaller sürüyor. Geçe yıl LGBTT örgütlenmesinden üç kişi öldürüldü. LGBTT toplulukları örgütleri hedef alınıyor. LGBTT bireylere yönelik şiddet ve ihlallerin son bulması için Türkiye kapsamlı ve etkili bir ayrımcılık karşıtı yasa çıkarmalı. Ayrıca İranlı LGBTT mültecilerin güvenliklerini de garanti altına almalı.
Ergenekon çetesi: Ergenekon soruşturması ve davasının her aşaması titiz, adil ve usullere azami saygıyla gerçekleştirilmeli. Soruşturmada sanık hakları ihlalleriyle ilgili kaygıları ele almak gerekli, ayrıca gizli operasyonlar, AKP hükümetine karşı darbe girişimleri, eski devlet ve asker yetkililerin insan hakları ihlallerinde yer almaları olasılığı derinlemesine araştırılmalı.
Sudan: Türkiye BM Güvenlik Konseyi olarak insan hakları ve hukukun üstünlüğünü savunmalı. Sudan hükümetini, Başkan Ömer El-Beşir için tutuklama kararına karşılık verdiği 13 uluslararası yardım örgütünü ülke dışına çıkarma kararını geri almaya zorlamalı. (TK)