Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, Florida eyaletinde 11 Eylül'de Kuran yakma eylemi planlayan rahip Terry Jones'dan vazgeçmesini istedi.
Obama ABD televizyonu ABC'deki "Güneydın Amerika" programında, eylemi "ancak El Kaide'ye yeni üye kazandıracak, yıkıcı bir girişim" diye niteledi.
Büyük Müslüman nüfusa sahip Endonezya, Pakistan ve Hindistan, ayrı ayrı Obama'yı bu konuda harekete geçmeye çağırmıştı.
Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono bu konudaki isteğini bir mektupla Obama'ya iletti.
Ancak ABD anayasası gereği, böyle bir etkinliği engelleme yetkisi sınırlı. Obama da demecinde ABD anayasasının, her türlü ifade özgürlüğünü güvence altına aldığını söyledi.
Yaklaşık 50 kişilik bir cemaati yöneten Jones, eylemi ABD'deki İkiz Kuleler'e 2001'de düzenlenen saldırının yıldönümünde gerçekleştirmeyi planlıyor, Kuran yakmanın "terörizme direnmekte bir yöntem" olduğunu savunuyor.
Washington'da da farklı inançlara mensup yedi din görevlisi Florida'daki kilisenin planlarını kınadı.
ABD'nin Afganistan'daki kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Kuran yakmanın Batılı askerlerin hayatını tehlikeye sokacağı uyarısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kuran yakmayı "saygısız" ve "utanç verici" diye nitelerken, Adalet Bakanı Eric Holder da böylesi bir kararın "tehlikeli" ve "aptalca" olduğunu söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de bu planlara "tiksindirici" diyerek tepki gösterdi.
Muhammed Peygamber karikatürleri dünyada tepki çeken Danimarkalı çizer Kurt Westergaard'ın ödül aldığı bir törende konuşan Merkel, Westergaard'ı ifade özgürlüğü açısından savunurken, Kuran yakma eyleminin "düpedüz yanlış" olduğunu söyledi.
Eylem planının duyulması üzerine Afganistan ve Endonezya'da protesto gösterileri düzenlenirken İran, kamuoyu önünde Kuran'ın yakılması durumunda, İslam dünyasında, kontrol edilemez tepkilerin yaşanabileceği konusunda uyardı. (TK)