ABD Başkanı Barack Obama Mısır'da Müslümanlara seslendi: "Bizi birbirimizden ayıran güçler karşısında ayakta durmayı bilmemiz gerekiyor. Bugün Kahire'de karşılıklı çıkar, saygı ve güven temelinde tüm Müslümanlar ve Batı arasında yeni bir başlangıç aramak için bulunuyorum."
Obama, Kahire Üniversitesi'nde bugün yaptığı konuşmasında Irak savaşından memnun olmadığını ve 2010'da Irak'tan çekileceklerini söyledi, "Filistin-İsrail barışı için iki devlet gerekli" dedi.
ABD Başkanı bugün geldiği Kahire'de önce Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'le Kubbe Sarayı'nda görüştü. Obama, Mübarek'le "Bölgede bütün insanların barış ve refaha kavuşturulması için yapıcı bir yola doğru nasıl ilerleyecekleri hakkında konuştuklarını" söyledi.
"Irak savaşını biz tercih ettik"
Daha sonra Kahire Üniversitesi'ne gelen Obama'nın yaklaşık bir saat süren konuşmasında öne çıkan konular şöyle:
ABD-İslam dünyası ilişkileri: Çağdaşlık ve küreselleşmenin getirdiği değişiklikler Batı'nın İslam geleneklerini düşman gibi görmesine neden oldu. Ben Mısır'a 11 Eylül 2001'deki saldırılarının ardından oluşan ABD İslam'a düşman imajını kırmaya ve yeni bir başlangıç yapmaya geldim.
Irak Savaşı: Afganistan'ın tersine Irak bizim seçtiğimiz bir savaştı. Her ne kadar Saddam Hüseyin'in olmadığı bir yönetimin Iraklılar için daha iyi olacağını düşünsem de, Irak'ta yaşananlar ABD için diplomasinin ne kadar gerektiğini gösterdi. Ama Irak'ın, egemenliği yine Irak'ındır. Bu yüzden birliklerimizi Ağustos 2010'a kadar Irak'tan çekeceğiz.
İsrail-Filistin: Bugün Filistin halkının karşı karşıya olduğu durum kabul edilebilir değil. Ve ABD, Filistin halkının onurlu bir yaşam için duyduğu özleme sırt çevirmeyecek. İki halk uzlaşmayı imkansız hale getiren acı bir tarihle yüzleşmek zorunda. Buradaki tek çözüm, iki halkın da beklentilerinin karşılanması. Bu da İsrail ve Filistin'in iki devlet olarak barış ve güvelik içinde yaşadığı bir düzenle olur. Bu sonucu, gerekli olan tüm sabırla takip etmeye; bunun peşini bırakmamaya niyetliyim. Hamas'ın da şiddete son vermesi ve İsrail'i tanıması lazımdır.
İsrail'in de Filistinlilerin var olma hakkını tanıması lazım. İsrail'in yerleşim yerleri inşasını durdurmasının vakti gelmiştir. İsrail aynı zamanda, Filistinlilerin yaşayabilmesi ve kendini geliştirmesi için, kendi üstüne düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Filistinlilerin günlük hayatındaki ilerlemeler, barış sürecinin bir parçasıdır.
İran: ABD nükleer silahsız bir dünya istiyor. İran da barışçıl amaçlı nükleer güce sahip olabilir.
Türkiye: Türkiye kadınların lider olduğu Müslüman ülkelerden. Ankara'nın Medeniyetler İttifakı'ndaki liderliği önemli.
İslam dünyasında kadın hakları: Batı'daki bazı insanların, başı kapalı olan kadınların eşit olmadığı yönündeki fikrine katılmıyorum. Kadın eşitliği meselesi sadece İslam'ın sorunu değildir. Türkiye'de, Pakistan'da, Bangladeş'te, Endonezya'da, çoğunluğu Müslüman olan toplumların, kadınları Başbakan seçtiğini gördük. Kızlarımız toplumlarımıza, oğullarımız gibi katkıda bulunabilirler.(BÇ)