ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti’nin Bağdat’a ilerleyişi hakkında açıklama yaptı, durumun acil ve önemli derecede yardım gerektirdiğini ifade etti.
CNN’in haberine göre Obama şöyle konuştu:
“Bizim yardımımıza ihtiyaçları var, uluslararası yardıma da… Bunu gözardı edemeyiz çünkü bu cihadi örgütlerin Irak ya da Suriye’de kalıcı olmadıklarından emin olmalıyız.”
Kara ordusu yok
CNN, 2003’teki ABD işgalinden beri Irak’ta istikrarın sağlanamadığını ve şiddetin durmadığını yazdı.
ABD’li yetkililer, Irak’a istihbarat paylaşımı ve silah gönderme konusunu tartışıyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, hava saldırılarının da seçenekler arasında olduğunu söyledi. Ancak bu müdahale, 2003’teki gibi kara ordusuyla işgal şeklinde olmayacak.
Carney, “Kara ordusu göndermeyi düşünmüyoruz” dedi.
Wall Street Journal’ın haberine göre de ABD, Irak’ta insansız hava uçaklarıyla sürdüğü faaliyetini, IŞİD’in elindeki iki kente yayılacak şekilde genişletebilir.
Irak: ABD yardım edebilir
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Başbakan Nuri el Maliki’nin ABD’den geçen ay askeri yardım isteyip istemediği sorusuna “Hiç kimse Amerikan güçlerinin dahlini talep etmedi” yanıtını verdi.
Zebari, Washington’un Irak’ta aktif olma konusunda sorumlu ve işbirliği içinde davrandığını da ekledi.
“ABD konuyla ilgili, istihbarat paylaşımı ve askeri yardım da dahil birçok seçenek dahilinde şimdiye dek yardım etti, bundan sonra da edebilir.”
Zebari, parlamentodaki fikir ayrılıklarıyla ilgili de konuştu:
“Şu anda siyasi farklılıkları gündeme getirmenin zamanı değil, çok büyük bir tehditle karşı karşıyayız.”
Biden-Maliki
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da Irak Başbakanı Nuri Maliki'yle telefonda görüştü.
IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi ve diğer kentleri de tehdit etmesinin ardından gerçekleşen Biden-Maliki görüşmesinin detaylarıyla ilgili Washington ya da Bağdat'tan herhangi bir açıklama yapılmadı.
İran dahil oldu mu?
Wall Street Journal’a konuşan İranlı yetkili, Devrim Muhafızlarının da Irak ordusuna yardım amacıyla harekete geçtiğini açıkladı. Açıklamaya göre, Devrim Muhafızlarının yurtdışı güçlerinden en az üç tabur sevk edildi.
Habere göre, bir Devrim Muhafızları birliği ise halihazırda Irak’ta, IŞİD’e karşı Irak ordusuyla yan yana savaşıyor. İki birlik de Kerbela ve Necef’i korumak üzere İran’ın batı sınırından girdi. İran ayrıca gerilla savaşı konusunda da taktik yardımı önerisinde bulundu.
İran Dışişleri Bakanlığı ise İran'ın IŞİD'e karşı savaşmak için Irak'a asker gönderdiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Irak Silahlı Kuvvetleri'nin güçlü bir şekilde teröristlerle savaşabildiğini” söyledi.
Cumhuriyetçiler tepkili
ABD’li Cumhuriyetçi senatör ve hukukçular, Obama’nın Irak konusunda şekerlemye yattığını düşünüyor.
FOXNews’in haberine göre, Cumhuriyetçi partiden hukukçular, Obama’yı Irak’taki El Kaide tehlikesini görmezden geldiği ve azımsadığı için ağır bir şekilde eleştirdi. IŞİD’in son günlerdeki Irak’ta yaşattığı şiddet ve gerilimi ABD’nin bir sonraki 11 Eylülüne hazırlık gibi nitelendirdiler.
FOX’a göre Beyaz Saray, Irak’ta milyarlarca dolar harcayarak eğittiği modern Irak ordusunun güçsüzlüğü ve örgütlerin yarattığı kaos arasında sıkışmış durumda.
Fransa’dan çağrı
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da uluslararası güçleri acilen Irak'taki duruma müdahil olmaya çağırdı. Fabius, "IŞİD'in ilerleyişi Irak'ın egemenliğini ve bütünlüğünü ciddi anlamda tehlikeye atmakta, bölgenin istikrarını da tehdit etmektedir. Uluslararası toplum bu sorunla ilgilenmelidir" dedi. (AS)