ABD'nin 20 Ocak'ta göreve başlayacak yeni başkanı Barack Obama, Bush yönetiminin yüzlerce kişiyi yasadışı yollarla özgürlüğünden alıkoyduğu Guantanamo kampını kapatacağını açıkladı.
Obama, CBS televizyonunun "60 Dakika" programında, "Daha önce Guantanamo'yu kapatma niyetimi defalarca dile getirdim. Bu yolda devam edeceğim" dedi.
Obama, "ABD'nin işkence yapmayacağını defalarca söyledim. İşkence yapılmamasını güvenceye alacağım. Bunların ABD'nin dünyadaki ahlaki görünümünü geri kazanma çabalarının bir parçası" diye konuştu.
ABD'nin işgal ettiği Küba topraklarında kurduğu Guantanamo üssünde, bir dönem 800'ü aşkın kişi yasadışı olarak tutuluyordu. Bugün, kampta yaklaşık 250 kişinin olduğu tahmin ediliyor.
HRW'dan eylem planı
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Obama'ya Guantanamo'yu kapatmak için 11 adımlık bir eylem planı sundu. HRW, yeni balkandan Birleşmiş Milletler'in Kayıplar Sözleşmesi'ni de onaylamasını istedi.
Örgüt, Obama'ya şunları yapmasını öneriyor:
- Guantanamo'daki askeri tesis kapatılsın.
- Yargılama için kurulan askeri komisyonlar kaldırılsın, şüpheliler federal mahkemelerde yargılansın.
- Şüphelileri kovuşturmak yerine başvurulan yargılamasız özgürlüğünden alıkoyma (önleyici gözaltı) uygulaması reddedilsin.
- "Terörle küresel savaş"ı şüphelileri özgürlüklerinden alıkoymak için bir zemin olarak kullanmaktan vazgeçin.
- İşkence, zalimane, insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi yasaklayan bir Başkanlık kararnamesi çıkarın.
- CIA gözaltı programını sona erdirin.
- İşkence için kullanılan insan transferlerini yasaklayın.
- Geçmiş ihlallerin hesabını verin.
- İhlallerin doğurduğu mağduriyetleri telafi edin.
- İşkenceye ve diğer ihlallere izin veren Adalet Bakanlığı andıçlarını ve başkanlık yönergelerini geri çevirin.
- Ülke dışındaki mağdurları terörist olarak tanımlanmaktan koruyun.
UAÖ: Bağımsız komisyon kurulsun
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) de, Obama'dan yönetiminin ilk 100 günü içinde Obama'nın Guanatanamo'nun kapatılmasıyla ilgili kararlar alıp uygulamasını istediği bir kampanya başlatmıştı.
Örgüt, Guantanamo'nun kapatılma tarihinin ve planının açıklanmasını, işkenceyi yasaklayan kararname çıkarılmasını ve ABD'nin "terörle savaş" sürecinde işlediği insan hakları ihlallerini soruşturacak bağımsız bir komisyon kurulmasını istemişti. (TK)