Nobel Barış Ödülü, "uluslararası diplomasi ve halklar arasında işbirliğini güçlendirmek için gösterdiği olağanüstü çaba" nedeniyle ABD başkanı Barack Obama'ya verildi.
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'ndan (Küresel BAK) Yıldız Önen'e göreyse, Obama'nın vaatleri kağıt üzerinde kalırken ABD'nin barış yönündeki tek faaliyeti, barış aktivistlerine iş çıkartmaktan ibaret.
Önen, "Obama'yı seçenler Bush'tan ve savaşlardan bıkanlardı. Irak'tan askerleri çekeceğini, nükleer silahlanmaya karşı çıkacağını, İran'la konuşarak anlaşmaya varacağını söyledi. Binlerce nükleer karşıtı insan kampanyaya destek verdi, çalıştı, oy verdi" dedi.
"Maalesef başkan olduğundan beri bunların çoğunu yerine getirmedi. Irak'tan asker çekme meselesi hikayeye dönüştü. Irak yetmezmiş gibi bir de Afganistan'da işgal yoğunlaşıyor. Nükleer silahlar olduğu gibi duruyor. Füze kalkanı Avrupa'dan kalktı, Türkiye'ye geldi. İncirlik Üssü yerli yerinde..."
Sonuç olarak, Önen'e göre "barış ödülünün Obama'ya değil, seçim kampanyasında çalışanlara verilmesi gerekirdi".
"Umut verdi"
Bir madalya, bir diploma ve yaklaşık 2,1 milyon TL alacak olan Obama, ödülle "onurlandığını" söyledi. Basın toplantısında ödülün neden sadece bir yıldır görevde olan başkana verildiği sorusu üzerine Nobel Komitesi başkanı Thorbjoern Jagland "Çünkü yapmaya çalıştıklarını destekliyoruz" dedi.
Komite, Obama'nın özellikle nükleer silahsızlanma konusundaki çabalarını vurguladı. "Nadiren bir insan Obama'nın yaptığı ölçüde dünyanın ilgisini toplamış ve kendi halkına daha iyi bir gelecek umudu verebilmiştir."
Nobel Barış Ödülü
Norveç Nobel Komitesi'nin bir dizi danışmanın tavsiyelerini değerlendirerek verdiği Barış Ödülü geçen yıl eski Finlandiya Başkanı ve uluslararası sorunların deneyimli müzakerecisi Marti Ahtisaari'nin olmuştu.
Ödül bugüne kadar 84 erkek ve 12 kadının yanı sıra 23 örgüte verildi.
Ödül alanlar arasında Burma'da diktatörlüğe direnen Aung San Suu Kyi, Güney Afrika'da ırkçılığa karşı duran Nelson Mandela, Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, ABD'li medeni haklar aktivisti Martin Luther King ve Uluslararası İklim Değişikliği Paneli de var. (EÜ)