Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) görevden uzaklaştırılan cumhurbaşkanı Manuel Zelaya'nın görevine iadesini sağlayamadığı gerekçesiyle Honduras'ın üyeliğini askıya aldı.
Washington'daki acil durum toplantısına, ülkesine yarın (Çarşamba günü) geri döneceğini vurgulayan Zelaya da katıldı. Ülkedeki Roma Katolik Kilisesi'nin lideri bu durumun kan dökülmesine yol açabileceği kaygısıyla Zelaya'nın ülkeye geri dönmemesi talebinde bulunmuştu.
Ekvador ve Arjantin cumhurbaşkanları ise ülkesine geri dönmesi durumunda Zelaya ile aynı uçağa bineceklerini söyledi.Honduras'taki geçici hükümet ise ülkeye geri dönmesi durumunda Zelaya'nın havaalanında tutuklanacağını açıkladı.
Honduras'taki darbenin ardından idareyi ele geçiren askerî yönetim de, darbeyi kınayan Amerikan Devletleri Örgütü'nden (OAS) ayrılma kararı almıştı.
Honduras'taki geçici yönetimin başkanı Roberto Micheletti, televizyondan duyurulan açıklamasında, OAS'ın bir mahkeme değil, siyasi bir kuruluş olduğunu, örgütün kendilerini yargılayamayacağını söyledi. Micheletti, OAS'ı, Honduras'taki yeni yönetimle ilgili olarak "tek taraflı" karar almakla itham etti ve örgütü artık tanımayacaklarının mesajını verdi.
OAS'ın temasları
OAS Başkanı Jose Miguel Insulza, darbeci yönetime, "24 saat içerisinde yönetimden çekil" ultimatomu vermek üzere Honduras'a gitmişti.
Honduras'taki Yüksek Mahkeme, devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın azledilmesi kararının geri dönüşü olmadığını açıklamıştı. Mahkeme sözcüsü Danilo Izaguirre, Jose Miguel Insulza'ya bu bilgiyi ilettiklerini bildirmişti ve ''Mahkeme Başkanı, Insulza'ya 'Kararımız alınmıştır ve kararın geri dönüşü yoktur.' şeklindeki görüşü iletti.'' demişti.
Insulza ise, ABD'de yapılacak OAS toplantısında, Honduras'ın örgüte üyeliğinin askıya alınabileceğini kaydetmişti.Zelaya'nın görevden alınmasının ''bir darbe'' olduğunu söyleyen Jose Miguel Insulza, "Bu, artık askerî darbe yapılmayacağını düşündüğümüz bir bölgedeki askerî darbedir.'' şeklinde konuşmuştu.
Öte yandan Honduras'ın geçici cumhurbaşkanı Roberto Micheletti, komşu ülke Nikaragua'nın lideri Daniel Ortega'yı, ülkesinin içişlerine karışmama yolunda uyardı.
Micheletti, Nikaragua birliklerinin, Honduras sınırına doğru hareket ettiklerini söyledi. Nikaragua Yönetimi ise bu suçlamayı reddetti.
Amerikan Devletleri Örgütü, Manuel Zelaya'nın görevine iadesini sağlayamadığı gerekçesiyle Honduras'ın üyeliğini askıya almıştı.
Sol eğilimli bir siyasetçi olan ve Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in politikalarına destek veren Manuel Zelaya, geçen hafta ülke anayasasını ihlal etmekle suçlanmasının ardından ordu tarafından görevden uzaklaştırılmıştı.
Ülkede, Kongre ve yargı da darbeye destek vermişti.
Karşıtları, Manuel Zelaya'yı, bir anayasa değişikliği planlayıp, iktidarını uzatmaya çalışmakla suçluyor. Honduras'ta, bir siyasetçi ancak bir dönem cumhurbaşkanlığı yapabiliyor.
________________________________________________
Bu Haberi Ayhan ALBAYRAK BBC WORLD NEWS`ten derledi.