Bursa Mustafakemalpaşa'da 19 işçinin öldüğü Bükköy Madencilik'teki patlamanın ardından ocağı inceleyen Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, ilk bulgularını bianet'e açıkladı.
Torun'un aktardığı bilgilerden bazıları şöyle.
Mühendis yoktu: Patlamanın gerçekleştiği vardiyada maden mühendisi yok. Zaten toplam iki mühendis var. Biri koordinatör, yalnızca biri üretimle ilgili. Üç vardiya çalışan işletmede her vardiyada en az bir mühendis, bazen gündüz vardiyalarında iki mühendis bulunması gerekirken, iki mühendisle buna yetişilmesi imkansız.
Yetersiz ölçüm ve havalandırma olduğu çok açık: Patlamaya yol açan gaz birikimi, zaten havalandırmanın yetersiz olduğunu gösteriyor. Ölçümün yetersiz olduğu da açık. Dinamit patlatılırken ortamda metan gazının olmaması gerekirdi.
Mühendisler tutuklandı; işveren yargılanmalı: Bu olayda da iki maden mühendisi ttuklandı. Oysa sorun, işverenin kendisinden, sistemden kaynaklanıyor. Mühendis bunu tek başına yoluna koyamaz. Nezaretçilik, denetim yapan mühendis de ücretini işverenden alıyor. "Burayı kapatırım" diyemez. En fazla "ayrılırım" diyebilir ama bu da mümkün değil. İşveren Nurullah Ercan sorumluluklarını yerine getirip getirmediğiyle ilgili mutlaka yargılanmalı. Tutuklanan maden mühendislerinden çok daha fazla sorumluluğu var. Ercan bir maden mühendisi olarak odanın üyesi. Ancak kendisi maden mühendisliği yapmıyor, o bir işveren. Maden mühendisi olarak ihmali olduğu, kusurlu olduğu görülürse, odadan ihraç edilebilir. Bu durumda maden mühendisliği yapamaz.
Bakanlık riski biliyordu: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bu yılın başında bir risk haritası çıkarıp göndermişti. Hangi maden alanlarının çok riskli, hangilerinin riskli olduğunu göstermiştik. Patlamanın olduğu bölge de çok riskli alanlar kapsamındaydı. Buralarda patlama, göçük, yangın olabileceğini, birden çok ölüm yaşanabileceğini belirtmiştik. Bunun için havaladırmaların özel yapılması, anti grizu sistemlerinin olması, mühendis bulundurulması gerektiğini saptamıştık.
19 ölümden sonra kapatma günü kurtarmak demek: Bakanlık madeni 19 kişi hayatını kaybettikten sonra kapattı. Bu, aslında günü kurtarmaktan başka bir şey değil. Mayısta yapılan denetim sonrasında, müfettişler işletmeye altı ay süre veriyor. Bu raporları istedik. Denetim ihmali olup olmadığına, denetimin sağlıklı yapılıp yapılmadığına, sonucunun takip edilip edilmediğine bakacağız. Bakanlığın görevi eksikleri tespit edip gerekeni yapmak. Yalnızca eksiklikleri saptamakla yetinilemez. (TK)