İstanbul Beykoz’da “Mevzoo” adlı bir kafede aslan, timsah, flamingo ve papağanların tutulduğunun gündeme gelmesinin ardından açıklama yapan işletme sahibi Cengiz Şıklaroğlu, mekanda yetkililerin inceleme yaptığını belirterek “Bizim bütün evraklarımız tam. Burası yasal bir hayvanat bahçesi” dedi.
Bunun üstüne medya da gelişmeleri “Mekanın, turizm ruhsatlı hayvanat bahçesi ve rehabilitasyon merkezi olarak faaliyet yürüttüğü anlaşıldı” ifadesiyle verdi.
Konuyu veteriner hekim Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ ile konuştuk.
TIKLAYIN - Cam Kafeste Aslan "Sergileyen" Nargile Kafeye Tepki
"Bakanlığın da standartlarını revize etmesi gerekiyor olabilir”
Prof. Aytuğ, “Turizm ruhsatlı hayvanat bahçesi” diye bir tanım olmadığını ifade ederek başlıyor söze.
Ruhsatın ne zaman verildiğini, yenilenip yenilenmediğini bilmediğini söyleyen Aytuğ, “Eğer ruhsat verdilerse de hayvanat bahçelerinin ruhsatları iptal edilebiliyor. Daha önce biz gerekli koşullar sağlanmadığı için HAYTAP'la birlikte bir hayvanat bahçesi kapattırdık” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bütün standartlarınız uygunsa siz bir birey olarak hayvanat bahçesi açabilirsiniz ama belki Bakanlığın da standartlarını revize etmesi gerekiyor. Niçin buranın denetim raporu açıkça ortaya konulmuyor?”
Kanun ne diyor?5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. Maddesi’nin (f) fıkrasında şu ifadeler yer alıyor: “Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır.” Aynı maddenin (h) fıkrasında ise şöyle deniyor: “Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınması esastır.” 10. maddede ise “Bir hayvan; acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde, film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri işler için kullanılamaz” deniliyor. |
“Çok büyük hayvan hakları ihlali”
Rehabilitasyon merkezi meselesine gelince...
Prof. Aytuğ, rehabilitasyon merkezinde eğitimli kişilerin çalışması gerektiğini, bütün barınakların hayvan davranışlarına uygun olması gerektiğini belirterek, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Rehabilitasyon merkezlerinin temel amacı hayvanları doğaya geri kazandırmaktır. Merkezlerdeki hayvanların tamamı geri döndürülemiyebilir ama bir hayvan yaşam boyu o rehabilitasyon merkezinde yaşatılacaksa, oranın barınakları hayvanın davranışlarına uygun olmalı. Temizliği, hijyeni uygun olmalı.
“Bunların hiç birisi uygun değilken nasıl ruhsat alabilir? Bu gerçekten çok büyük saçmalık ve çok büyük hayvan hakları ihlali. Bakanlığı burayı tekrar denetlemeye davet edebiliriz.
“O hayvanlar için her şey stres kaynağı”
“Hayvanların restoranın içine yerleştirilen camekanlarda müşterilere sergilenmesi, aslanın camekanına açılan deliklerden müşterilerin onu beslemesi kabul edilemez.
“Bizi alıp doğada herhangi bir aslanların yaşam ortamına bıraksalar ne hissederiz? Bırakıyorum bizi bir cezaevine koymalarını, bizi aslanın yaşam ortamına koysalar... O niye bizim yaşam alanımızda?
“Şu an her şey o hayvanlar için stres kaynağı. Hayvanların yaşam ortamlarıyla hiç ilgileri yok. Hayvanın doğal ortamının aynısı oluşturulamayabilir ama yine de belli kriterler var.
“Veterinerler gerekli mercilere haber vermeli”
“Ayrıca veteriner hekimlere de çok iş düşüyor. Bu gibi hayvanların tedavisi için başvuran olduğu zaman veterinerlerin kesinlikle gerekli mercilere haber vermeleri gerekiyor.
“Veterinerler de aslında o hayvanlarla ilgilendiklerinde illegal bir işlemin parçası oluyorlar.
“Hayvanların nereden alındığının izlenmesi lazım”İstanbul’da memur olarak çalıştığı için ismini vermeyen bir veteriner hekim ise şu noktalara dikkat çekti: “Burası restoran mı, hayvanat bahçesi mi, rehabilitasyon merkezi mi? Hepsi farklı ruhsatlara ihtiyaç duyar. “Belediye iş yeri açma ruhsatı verir ama öte yandan Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES Sözleşmesi) var. Buna uyulması gerekir. “Bu işletme o hayvanları nereden temin etmiş? Bunun geriye doğru izlenmesi lazım. Bu hayvanlar nereden alınmış, nasıl alınmış, ne amaçla alınmış? Sorulacak çok soru var. “Normalde geçici bakım merkezleri, rehabilitasyon merkezlerinin ruhsatlarını Orman ve Su İşleri Bakanlığı verir. Bu işin bir numaralı sorumlusu Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri.” |
Mekan sahibi ne demişti?Ajanslara düşen haberlere göre, işletme sahibi Cengiz Şıklaroğlu yaptığı açıklamada şunları söylemişti: "Bugün buraya bütün belediyeler zabıtalar orman müdürlüğü herkes geldi. Bizim bütün evraklarımız tam. Burası yasal bir hayvanat bahçesi. "Ama ben hayvanat bahçesi demek istemiyorum. Hayvanat bahçesine karşı olduğumdan değil ama yanlısı da değilim. Yanlısı olmadığım için ben burayı hayvan rehabilitasyon merkezi olarak kullanıyorum. "Yani hayvanat bahçesinde doğada yaşayamayacak bakımları zor olan hayvanları kendi bütçemle, kendi harcadığım paralarla onları tedavi ettiriyorum. Ve bunun için çok büyük bir bütçe ayırdım. İnsanlar bunu daha iyi görsünler, etsinler diye devam ettim. "Bütün dünyada artık aslanlara cam tüneller, cam oyun parkları yapılıyor. Kafesler güvenlik nedeniyle iki üç kata çıkartıldığı için hayvanları göremiyorsunuz. "Bütün kafeslerin kapıları açık. Niye açık çünkü kapısını açıp içeriden bir tavşan sevebilirsiniz, hayvanlarla oynayabilirsiniz. "Biz hayvanlara ayda 200 bin dolar para harcıyoruz. Hayvanlara derken hayvanların hastalıklarının tedavisi için. Senede 2 buçuk milyon dolar yapar bu neredeyse. Hangi hayvan severler bunları karşılıyor. Yalandan hayvan severliği bırakın. "Ama yine kızmıyorum. Bana da deseler ki; 'Cam bir akvaryumda aslan bakıyorlar' diye ben de aynı tepkiyi verirdim. Ama böyle bir şey yok. "Gelin görün. Bizim aslanımızın Dünya Hayvanat Bahçesi Federasyonu'nun belirlediği bir metrekare var. Etçil hayvanın bulunması gereken metrekare. Onun 3 katı büyüklüğünde bizim aslanımızın bir kafesi var zaten, hiçbir sorunumuz yok." |
Polis baskınında da evde hayvan çıkmıştı
4 Mart 2018’de Cengiz Şıklaroğlu’nun çeşitli suçlardan arandığı gerekçesiyle evine düzenlenen polis baskınında da aslan, yılan, timsah, papağan gibi hayvanlar bulunduğu haberleri medyaya yansımıştı.
Posta’da yer alan habere göre, baskın sonrası Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri de eve gidip hayvanlarla ilgili incelemelerde bulundu. Hayvanlarla ilgili gerekli izinlerin alındığını tespit eden polis, herhangi bir işlem yapmadan ayrıldı.
B grubu hayvanat bahçesi
Beykoz Belediyesi'nden yapılan açıklamada, söz konusu mekanın "B grubu hayvanat bahçesi" ruhsatı olduğu ifade edildi:
Resmi Gazete’de 11 Ağustos 2007’de yayınlanan Hayvanat Bahçelerinin Kuruluşu İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in “Hayvanat Bahçelerinin Gruplandırılması, Yer Seçimi ve Tesis Kurma” başlıklı ikinci bölümünün (b) fıkrasında şu ifadeler yer alıyor:
* B grubu hayvanat bahçeleri; en fazla 69 çeşit hayvan türü bulunduran hayvanat bahçeleri.
* Bu grup hayvanat bahçeleri, sorumlu yönetici bulundurabilir ve veterinerlik hizmetini hizmet alımı şeklinde yapabilir. (EKN)