Üniversitelerde yeni eğitim dönemi kayıtları dün (11 Şubat) başladı. Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören yasa Meclis'ten geçerek Cumhurbaşkanı'nın onayına sunuldu. bianet üniversitenin gerçek sahiplerine yani öğrencilere "başörtüsünü ve üniversitede özgürlüğün nasıl sağlanacağını" sordu.
"Başörtüsü yasağı insanları cemaatlerin kucağına itiyor"
Kudret Çobanlı, Boğaziçi Üniversitesi: Boğaziçi Üniversitesi’nde diğer üniversitelere nispeten başörtüsü takan kadınlar için çok daha rahat bir ortam var ve belki de bu özgürlük ortamı sağlandığı için kimsenin kimseyi rahatsız ettiği veya kimsenin kimseden korktuğu yok. Yasak, insanları cemaatlerin kucağına itiyor çünkü başını açmak istemediği için yurtdışında eğitim almayı tercih edip bunu cemaatlerin sağladığı olanaklarla gerçekleştiren kadınlar tanıyorum. Dolayısıyla her ne kadar başörtüsünün kendisinin cinsiyetçi bir uygulama olduğunu düşünsem de yasağın da cinsiyetçi ve mağdur edici olduğuna inanıyor ve kalkması gerektiğini düşünüyorum.
Ancak son değişiklik üzerine dönen tartışmanın çok da ‘özgürlükler’ üzerinden, hele hele kadın hakları üzerinden bir değişiklik olduğunu düşünmüyorum. Çünkü ne ifade özgürlüğünün önündeki 301. madde ne de zorunlu din dersinin kaldırılması konuşuluyor, ne de AKP’nin başörtüsü komisyonunda bir kadın yer alıyor. ‘Başörtüsü serbest olsun’ desem de sadece bir gruba yönelik ve altına özgürlüklerin genişlemesinden ziyade dini bir motivasyon yattığını düşündüğüm bir değişikliğin üstelik anayasayla yapılıyor olmasını çok da sevindirici bir şey olarak görmüyorum.
"Başörtüsü de olsun, ifade özgürlüğü de"
Zeynep Karataş, Yıldız Teknik Üniversitesi: Üniversitede diğer kısıtlamaların yanında biz başı örtülü olanlara uygulanan ayrımcılık çok daha keskin. Kapıdan girerken kimse bizim gibi geri çevrilmiyor. Elbette üniversitelerde her türlü kısıtlamanın, ifade özgürlüğünün önü açılsın. Okulda Alevi'sinden milliyetçisine çok çeşitli kesimden arkadaşlarım var. Başörtüsüyle ilgili şu ana kadar aramızda hiçbir çatışma yaşanmadı. Başörtüsü serbest olursa çok seviniriz. Okulda belki tepki görürüz, ama aramızda büyük bir çatışmaya neden olacağını sanmıyorum.
"Gerilim yaşanmaz"
Onur Özdemir, Süleyman Demirel Üniversitesi: Bence başörtüsü üniversitelerde serbest olursa öğrenciler arasında herhangi bir gerilim yaşanmaz. Ancak üniversite yönetimlerinin ideolojik tavrına göre idarecilerle öğrenciler arasında çatışma olabilir. Bu durum da öğrenciler arasında öngörülen sorunu dolaylı da olsa etkileyecektir.
"Muhafazkarlığın artması tedirgin edici"
Elif Yıldız, Anadolu Üniversitesi: Eğer başörtüsü serbest olacaksa, içki içmek veya eylem yapmak da serbest olmalı. Yerleşkede bulunan gözetleme kulesi aleyhine belgesel çeken arkadaşlarımıza soruşturma açıldı. Temel anlamda bir özgürlükten bahsetmek zor. Üniversiteler sosyalleşmenin de mekanları. Ancak, örneğin bale kursuna gitmeyen, yerleşkede yüzme havuzuna giremeyen bir zihniyetten bahsediyoruz. Toplumda muhafazakarlığın artması ve üniversitelere de yansıması tedirgin edici. Türban serbestisine karşıyım. (EZÖ/TK)