Fethiye'deki toplu tecavüz davasında sanıkların avukatlığını yapan Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan'ı protesto eden avukat Candan Dumrul, kendisine soruşturma açan Ankara Barosu'na bugün savunma verdi. Ankara Kadın Platformu da baro önündeydi.
Ankara Barosu'nun 11 Ocak'taki Uluslararası Hukuk Kurultayı'na Muğla Barosu Başkanı Gürkan'ı "Hukukun Üstünlüğü ve Direnme Hakkı"nı konuşmak üzere davet edilmişti.
Ankara Kadın Platformu, Baro'dan Gürkan'ı "İnsan hakları ihlallerinin de konuşulduğu bu oturumda en son konuşma hakkının ona ait olduğunu düşünüyoruz" diyerek konuşmacı listesinden çıkarmasını istemişti.
Gürkan'ın listeden çıkarılmaması üzerine Platform üyeleri kurultayda Gürkan'ı "mağdur kadının insan haklarını ihlal ettiğini" belirterek protesto etti. Metni de avukat Candan Dumrul okudu. Gürkan'ın şikayeti üzerine Ankara Barosu Dumrul'a bir soruşturma açtı. Bu esnada Fethiye davasının sanıkları beraat etti.
"Barolar sadece mesleki faaliyetle ilgilenir"
Candan Dumrul, bugün Baro'ya sözlü olarak verdiği savunmasının yazılı halini bianet ile paylaştı.
Savunmasında eylemin kadın sorununa ilişkin bir protesto olduğu ve kendisinin eyleme avukat olarak değil bir kadın olarak katıldığını söyleyen Dumrul, eylemin hukukun üstünlüğünü savunması beklenen Ankara Barosu'nun Gürkan'ı konuşmacı yaparak güçlünün yanında yer almasına bir eleştiri amacı taşıdığını söyledi.
Dumrul, savunmada, Baroların üyeleri üzerindeki disiplin yetkisinin, sadece mesleki faaliyetlerine ilişkin olduğu aksi bir yaklaşım baroların kendi siyasal yaklaşımları doğrultusunda mensuplarını şekillendirmesi gibi sakıncalı bir sürece yol açacağını belirtti.
"Protesto eylemi asıl olarak toplumsal eşitsizliklerin çok görünür olduğu bir yargılamada, eşitsizliği derinleştirecek biçimde belirli bir sanığı savunmayı seçmiş olmasından dolayı bir yöneticiye (baro başkanına) karşı yapıldı. Üstelik savunma süresince bu sakıncayı daha da arttıracak şekilde savunma kapsamını aşan argümanlarla mağdur kadının kişilik hakları şikayetçi tarafından ihlal edildi."
"Burada soruşturulan kadın hareketi"
Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen 40 örgütü kapsayan Ankara Kadın Platformu üyeleri baroyu "Kadın düşmanlığı yapma" diyerek protesto etti.
Muğla Baro Başkanı'nın tecavüz sanıklarının avukatlığını üstlenmiş olmasının tecavüz sanıklarının yargı önünde meşruiyet kazanmasına yol açtığı belirtilen açıklamada Gürkan'ın Ankara Baro'sunu yanına alarak kadın düşmanlığına devam ettiği belirtildi.
"Baroya bir adalet uygulayıcısı olduğunu varsayarak soruyoruz; yürüttüğümüz bu zorlu mücadele zemininde, içimizden avukat arkadaşlarımız herhangi bir eylem ve etkinlikte sözcü oldukları takdirde, kendi demokratik kitle örgütleri olan barolar tarafından soruşturmaya mı maruz kalacaktır? Ankara Barosu ne demek istiyor? Kadın hareketine karşı açıktan bir tehdit mi oluşturmaya çalışıyor.
"Burada soruşturulan sadece Candan arkadaşımız değil, platformumuz ve elbette kadın dayanışması, kadın hareketidir." (NV)