New York Times, 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldüren Suudi infaz timinden dört kişinin, cinayetten bir yıl önce ABD’de paramiliter eğitim aldığını yazdı.
Gazete, dört kişiye verilen milis eğitimiyle ilgili sözleşmenin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylandığını öne sürdü.
Gazeteye göre eğitim, özel sermaye fonu Cerberus Capital Management'ın sahibi olduğu Arkansas merkezli güvenlik şirketi Tier 1 Group tarafından verildi.
Haberde, eğitimin savunma amaçlı olduğu ve Suudi liderlerin korunması için verildiği belirtildi.
Eğitime aşina olan bir kişi, eğitimin gözetim ve yakın muharebe çalışmalarını da içerdiğini söyledi.
Gazete “Hükümetin, bir gazeteciyi ürkütücü bir şekilde öldüren ajanlar için üst düzey askeri eğitimi onaylaması, korkunç insan hakları ihlalleri yaşanırken bile Amerika Birleşik Devletleri'nin otokratik bir ulusla ne kadar yoğun bir şekilde iç içe geçtiğini gösteriyor” diye yazdı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise haberle ilgili açıklamasında, yasalar gereği bakanlığın medyada yayımlanan bu tip haberler ve iddialarla ilgili yorum yapamayacağını söyledi. Price, ABD’nin Suudi Arabistan’a yönelik politikasının, “hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygılı olunmasını öncelik verilmesine dayanacağını” belitti.
Suudi Arabistan ve Cerberus Capital Management ise haberle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
Cemal Kaşıkçı cinayeti |
Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de nikah işlemleri için gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkamadı. İlerleyen süreçte Kaşıkçı'nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıktı. Kaşıkçı'nın cesedine bugüne kadar ulaşılamadı. Uluslararası baskılar karşısında Suudi Arabistan'da yapılan yargılamada ismi açıklanmayan beş sanık idam cezasına, üç kişi de ağır hapis cezalarına çarptırılmıştı. Dokuz ay sonra idam cezaları 20 yıla varan hapis cezalarına çevrildi. Türkiye'de de Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili 20 kişi hakkında "canavarca hisle öldürmekten" dava açıldı. Davada yargılanan kişi sayısı daha sonra 26'ya çıktı. Davanın ikinci ve son duruşması İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24 Kasım 2020'de görüldü. Davanın üçüncü duruşması 4 Mart'a görülecek. Cemal Kaşıkçı hakkındaGazeteci, yazar. 59 yaşındaydı. Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed bin Selman'a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post'ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman'ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD'ye yerleşti. Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Okaz ve Saudi Gazette de dahil olmak üzere Suudi Arabistan merkezli olan Arapça ve İngilizce yayın yapan çok sayıda gazetede çalıştı. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. |
(HA)