İstanbul Tabip Odası (İTO) tarafından düzenlenen "Profesör Doktor Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet ve Teşvik Ödülleri"nden teşvik ödülünü, "Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı" - BİA² - Projesi Danışma Kurulu üyesi ve bianet yazarı Dr. Mustafa Sütlaş Lepra (Cüzzam) çalışmalarıyla almaya hak kazandı.
Bugün (Salı) Cerrahpaşa Oditoryumu'nda yapılacak "14 Mart Tıp Bayramı ve Haftası Töreni"nde Sütlaş'tan başka İstanbul Diş Hekimleri Odası ve Avcılar Gümüşpala Afet Genç Sağlık Ocağı da çalışmalarından dolayı ödüllendiriliyor.
Amaç: Sağlık hizmetlerinin gelişmesi
1990 yılından beri yapılan Prof. Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet ve Teşvik ödüllerinin verilme amacı, Türkiye'de halk sağlığına önemli katkılarda bulunmuş olan Prof. Dr. Fişek'in anısını yaşatmak ve İstanbul'da "Temel Sağlık Hizmetleri" alanında önemli katkıları olmuş, iz bırakan çalışmalar yapmış, gerçek ya da tüzel kişi ya da kişileri ödüllendirerek halk sağlığının gelişmesine katkıda bulunmak.
Ödüle hak kazanan kişi ve kurumlar törende verilen plaketin yanı sıra İTO yayınlarında tanıtılıyor.
"En az yaptıklarımız kadar yapamadıklarımızdan da sorumluyuz"
IPS İletişim Vakfı'nın yürüttüğü BİA² projesi çerçevesinde düzenlenecek Uluslararası Bağımsız Medya Forumu Organizasyon Komitesi'nde de yer alan, bianet'e hasta hakları ve sağlık konularında yazı yazan Sütlaş Lepra hastalığı ve hastalarına yönelik yaptığı çalışmalarla Prof. Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Teşvik Ödülüne layık görüldü.
Sütlaş tıp fakültesi cildiye stajı döneminde lepra hastalığı ve hastaları ile tanışır. Lepra hakkındaki yanlış bilgilerini doğrularıyla değiştirir. Bu hastaların haftanın birkaç günü rotasyonla gelen asistanların hizmetinden farklı ve sürekli bir sağlık bakımına gereksinimleri olduğunu fark eder.
Kendi deyimiyle lepra, Sütlaş'a bir hastalık olarak değil ama bir insan olarak o zaman bulaşır. Onların dünyasından biri olma durumu diye tanımlar Sütlaş bu durumu.
1982 yılında Lepra Dispanserinde profesyonel olarak çalışmaya başlar, 1983-84 Ordu ili Frengi-Lepra Savaş Başkanlığı ve İl sağlık Müdür Yardımcılığı görevinde bulunur. 1985-88 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde Dermatoloji eğitimini tamamlar.
Leprayla mücadele
Mesleki yaşamının büyük bir bölümünü lepra hastaları ile hastane bahçesindeki lojmanında geceli gündüzlü geçirir. Türkiye Lepra Kontrol Programı sorumluluğu sırasında, hastaların ayağına kadar gidip hizmet vererek, Türkiye'deki her bir hastanın kayıtlarını ve her türlü hareketini belgeleme işlevini, Lepra Hastanesinde yatan ve ayaktan başvuran hastalara medikal ve sosyal hizmet işlevi ile birlikte yürütür.
Dr. Sütlaş Lepra çalışmaları sırasında Türkiye'yi adım adım dolaşarak, Lepralı hastaların ve yakınlarının, Sağlık Ocağı hekimleri tarafından izlenmesi, yani merkezi çalışmalarla periferdeki çalışmalar arasında bir işbirliğinin oluşmasında önemli katkılarda bulunur.
Konu ile ilgili bir çok bilimsel ve mesleki yayını olan Dr Sütlaş bu alanda yine birçok etkinliğin içerisinde aktif olarak yer aldı, katıldı sundu.
Dr. Sütlaş mesleki bilimsel çalışmaları yanı sıra, öğrencilik yıllarından itibaren meslek örgütü çalışmalarına katkı ve katılımları, hasta hakları ve insan hakları konusundaki çalışmaları, Gazeteciler Cemiyeti yayın organı Bizim Gazete'de 8 yıl süreyle her hafta hazırladığı "Sağlık ve Tıp" sayfası, 1998 den beri yine her hafta sürdürdüğü "Merhaba Acil" adlı radyo programı gibi çalışmaları ile de sağlık alanına önemli katkılarda bulunmuş ve bulunmaya devam ediyor.
Jüri üyeleri, "En az yaptıklarımız kadar yapamadıklarımızdan da sorumluyuz" diyen Dr. Mustafa Sütlaş'ı lepra ile savaş çalışmalarındaki kararlı, ısrarlı ve başarılı hizmetlerinden dolayı hizmet ödülü ile ödüllendirmeyi uygun gördüğünü ifade ediyor.
Prof. Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülünü İstanbul Diş Hekimleri Odası "İlköğretimde ağız diş sağlığının kazanılması ve geliştirilmesi" çalışmasıyla Avcılar Gümüşpala Afet Genç Sağlık Ocağı 2005 yılı çalışmalarıyla aldı.
Jüri üyeleriyse şöyle:
İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dr. Adem Akçakaya, Sosyal Sigorta Kurumu, İstanbul Sağlık İşleri Müdürlüğü'nden Dr. Mehmet Karataş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı'ndan Dr. Aylin Çiftçi, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF) Ana Bilim Dalı'ndan (ABD) Dr. Ethem Ergingöz, Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD'den Yrd. Doç. Dr. Ahmet Topuzoğlu, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi (İTF) Halk Sağlığı ABD'den Doç. Dr. Nurhan İnce, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası'ndan (Dev Sağlık İş Sen) Rıza Gerçek, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Sağlık İşçileri Sendikası'ndan (Sağlık-İş Sendikası) İsmet Karakaya, İstanbul Eczacılar Odası'ndan Zafer Kaplan, İstanbul Veteriner Hekimler Odası'ndan Prof. Dr. Gülhan Türkay, İstanbul Diş Hekimleri Odası'ndan Dr. Ümit Yurdakul, Sağlık Emekçileri Sendikası'ndan Dr. Leyla Koçüzüm, İstanbul Tabip Odası'ndan Dr. Mustafa Sülkü.(EZÖ)