Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Mardin’in Nusaybin ilçesinde altı mahalleden zorunlu göçe maruz bırakılan aileler için Kardeş Aile Kampanyası başlatıldı. Başvuran 5 bin aileden 500’üne Kardeş Aile bulunabildi. Yardım eden aileler ise çoğunlukla yurtdışında, Türkiye’den de desteğe ihtiyaç var.
Mardin’ in Nusaybin İlçesinde 14 Mart’tan bu yana sokağa çıkma yasakları sürüyor. Fırat, Dicle, Yenişehir, Abdülkadir Paşa, Zeynel Abidin, Kışla Mahallelerinde yasak tam zamanlı devam ediyor ve mahalleler tel örgülerle kapatıldı.
Yenituran, Yeşilkent, Mor Yakup, 8 Mart, Gırnavas, Devrim, Selahaddin Eyyubi, Çatalözü, İpekyolu ve Barış mahallelerinde ise ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 24 Ağustos 2016 Çarşamba gününden itibaren akşam 23.00 – sabah 05.00 saatleri arasında geçerli.
"Yıkılmayan evleri de bakanlık yıkıyor"
Nusaybin’de bulunan DİHA Muhabiri Nuri Akman, yasağın sürdüğü mahallelerde iş makinalarının az hasar gören ve yıkılmayan evleri de sebep göstermeden yıktığını söyledi.
“İlçenin çarşı merkezi olan Çağçağ Caddesi ve ilçedeki 4 mezarlığın 3’ü de yıkıldı. Kaymakam’a yıkılan alana ne yapılacağını sorduk ama kendisi de bilmediğini söyledi. Bu yıkım çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapıyor.”
"İlçenin yarısı göç etti"
Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Cengiz Kök ise tellerle çevirili olan altı mahallenin ilçenin yüzde 60’ını oluşturduğunu söyledi. Emlak kayıtlarına göre bu mahallelerde 6 bin civarı mesken ve 3 bin civarı iş yeri bulunduğunu aktardı.
“15 mahallesi bulunan Nusaybin’in tamamı neredeyse tamamı işçi sınıfı. Ve bu Nusaybin sakinlerinin hiçbiri şu an burada değil. Çevre kentlere göç ettiler. Yasağın sürdüğü altı mahallede ise 40-45 bin civarı nüfus bulunuyordu. Diğer mahallelerde boş ev bulabilenler yerleşti ama bulmayanlar diğer il ve köylere göç etti. İlçenin yarısı göç etti diyebiliriz.”
"En büyük destek yurtdışından"
“Kardeş Aile Kampanyası, Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, belediyemizin ve partinin ortak çalışması. Daha önce Cizre’de, Sur’da, Silopi’de de oldu bu yardımlaşmalar. Biz de burada başlattık. Şu ana kadar yaklaşık 400-500 arası aileye destek verdik ama 5 bin aile başvuru yaptı. Çok yetersiz. Biz 3 bin aileye ulaşmayı hedefliyorduk. Devletin Nusaybin ile ilgili herhangi bir sosyal yardımlaşma kampanyası var mı bilemiyorum.
“Yurt dışından Kardeş Aile Kampanyası’na daha fazla destek geldi. Türkiye’de çok az bir rakam geldi. Bizim zaten yürüttüğümüz gıda çalışması var. Şu anda ihtiyaçlara en iyi çözüm getirebilecek olan şey kardeş aile kampanyasıdır.
“Kış yaklaşıyor insanlarımızın geçici hayattan yerleşik hayata geçmesi gerekiyor. Şu anda barınaklarda köylerde yaşıyorlar. Çocukların okullara gitmesi gerekiyor. Kardeş aile kampanyası için kimin elinden ne geliyorsa yapması gerekiyor.” " (HY/NV)
Fotoğraflar: Dicle Haber Ajansı (DİHA)