Mardin'in Nusaybin ilçesinin kadın belediye başkanı Ayşe Gökhan'ın girişimleriyle açılan ve sağlık, eğitim, hukuk gibi alanlarda kadınlar için çalışmalar yapmayı amaçlayan Gülşilav Kadın Evi'de bir de kütüphane var.
bianet'in görüştüğü Gökhan kadınların çalışmalarında başvuracakları kitapların bulunacağı kütüphane için Türkiye'nin her şehrinden kitap yardımı beklediklerini söyledi.
Gulşilav kadınların buluşma noktası
23-25 Ekim tarihlerinde ilçede kadın festivali düzenleyen belediye 8 Mart Parkı'nda kadınlara hizmet verecek kadın evinin açılışını yaptı.
Yalnızca Nusaybin'de yetişen bir çiçek olan Gulşilav'ın adı verilen merkezde yer alan kütüphanenin adını veren Belediye Başkanı Gökhan, buranın kadın çalışmalarının üretildiği bir buluşma noktası olmasını istediklerini söylüyor.
Merkezde çalışan bir sosyolog ve gönüllülerin eğitim, hukuk, sağlık gibi alanlarda çalışmalar yürüteceğini, bunu da Nusaybinli kadınlarla birlikte yapacaklarını belirten Gökhan, bu çalışmalara katkı sunmak amacıyla kadın kütüphanesini hayata geçirdiklerini ifade etti.
Kütüphanenin açılışı geçtiğimiz hafta yapıldı. "Özellikle Türkiyeli kadınların kütüphanenin gelişmesinde desteklerini beklediklerini" anlatan Belediye Başkanı "Kitaplarını kütüphaneyle paylaşmak isteyenlerden kadın konulu araştırmalar, romanlar, toplumsal cinsiyet bakışını eleştiren yayınları beklediklerini" söyledi.
Kadın dostu Nusaybin için
29 Mart yerel seçimlerinde oyların yüzde 83'ünü alan Demokratik Toplum Partili (DTP) Ayşe Gökhan Nusaybin belediye başkanı seçildi. DTP ilçe meclisinin de tümünü kazandı.
"Hemen ardından belediye çalışanlarının yarısının kadın olması fikrini hayata geçirdiğini" ifade eden Gökhan, "Kadın dostu bir kent yaratmak amacıyla beş yıllık stratejik plan hazırladıklarını" anlatıyor:
"Seçilmemin ardından kadınların kendilerini rahat hissedecekleri bir imar planı hazırladık. Rahat yürüyebilecekleri kaldırımlar, güvenli parklar, aydınlık sokaklar... Kentin her yerini kullanabilecekleri bir hale getirmeye çalıştık."
Anadilde hizmet
Kadınların sosyal ve kültürel alanda kendilerini ifade edebilmeleri, alınan kararlarda ve sorunların çözüm süreçlerinde iradelerini ortaya koyabilmelerinin önemine değinen Gökhan, "Nusaybin sınırda olduğu ve yaşayan her aileden biri savaşta hayatını kaybettiği bir yer. Bu savaştan da en çok kadınlar etkilendiler. Anadil en büyük sorunlardan biri. Erkekler bir şekilde askerde ya da dışarıda Türkçe öğrendiler. Ancak kadınlar sosyal alanda varolamadıkları için kamu hizmetlerinden faydalanma noktasında sıkıntı yaşıyorlar" dedi.
Gulşilav Kadın Evi kadınların bu sorununu ortadan kaldırabilmek için anadilde hizmet verecek.
Kütüphanesinin arşivinde bulunmasını istediğiniz kitapları Nusaybin Belediye Başkanlığı'na gönderebilirsiniz.(BÇ)