Mardin'in Nusaybin Belediyesi, "1. Sınırsız Kadınların Emeği Nusaybin'de buluşuyor" projesi 18-28 Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleştiriyor. Nusaybin'in Barış ve Demokrasi Partili (BDP) Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, "Türkiye'de bir ilki gerçekleştirildiklerini", projenin yeni ayaklarının da eylülde başlayacağını bianet'e söyledi.
Proje kapsamında kadınlara yönelik olarak düzenlenen sinema, tiyatro, erbane, fotoğraf, cam altı boyama, heykel, kadının insan hakları ve kent şehircilik atölyelerinde akademisyen, sinemacı, fotoğrafçı, belgesel yapımcısı, sosyolog ve sanat yönetmenleri dersler verdi.
Nusaybinli 100, Türkiye'nin değişik bölgelerinden de 20 kadının yürüttüğü projede, kadınlar kente kadın gözüyle bakma deneyimi yaşadılar.
"Kadın taşa barışı nakşediyor"
Kadınların atölyeler için oluşturduğu sloganlar arasında kent ve şehircilik atölyesi için "Kentte rant değeri değil, kadın emeği", kadın tacizlerine karşı "Kadınlar yaşamı tartışıyor", fotoğraf atölyesi için "Kadın gözüyle yaşamın fotoğrafı", tiyatro atölyesi için "Tiyatro kadın bakışı ile aydınlatılıyor", heykel atölyesi için de "Kadın taşa barışı nakşediyor" sloganları kullanıldı.
Belediye Başkanı Gökkan, proje fikrinin Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) siyasi partilere önerdiği yüzde 40 kadın kotası tartışmalarının ardından başlayan "kadın kenti" tartışmasıyla doğduğunu söyledi.
"Çünkü birçok kent, erkek egemen zihniyet tarafından inşa edilmişti. Kadınların yeterince yararlanamadığı bu kentlerde, yalnızca erkekler hizmet alabiliyordu. Biz de Diyarbakır-Bağlar, Dersim, Varto, Viranşehir ve Nusaybin'i, yani beş yeri pilot bölge kadın kentleri olarak belirledik."
Çalışmalara katılan kadınların kendi dallarında uzman olduğunu dile getiren Gökkan, alternatif bir kentin oluşturulması için Nusaybin'i 10 gün boyunca kadın kenti yapacaklarını söyledi.
"Erkekler mağdur edilmişler gibi neden erkek kenti değil diye sordular"
Atölyenin mahallelerde, Mitanni Kültür Merkezi'nde, Gülşilav Kadın Evi'nde yürütüldüğünü söyleyen Gökkan, şöyle konuştu:
"Ama asıl önemli olan bu projenin devam edecek olmasıdır. Bundan sonra da kentin altı yerinde yeni projeler için çalışmalara başlandı. Eylül sonu gibi başlayacak bu projelerin yanında örneğin 14 kadın amatörce başladığı tiyatro çalışmalarını devam ettirecekler."
Gökhan, 200 civarında kadının katıldığı atölye çalışmalarında diğer illerdeki kadın siyasetçilerin de neredeyse tümünün yer aldığını söyledi.
"Kadın gözüyle kente bakmak" diye özetlediği projeyle kadınların daha rahat ve daha güvenlikli gezebilecekleri alanların yaratılması amaçladıklarını belirten Gökhan, ilçede yaşayan erkeklerin bu süre zarfında ne yaptıklarını da anlattı:
"İlçedeki erkekler, heykel yapan kadınları görünce 'Bunlar inşaat işçisi mi oldu' da dediler, 'Neden erkek kenti değil, bütün hizmetler kadınlara mı olacak' diye sanki mağdur edilmişler gibi bir ifadeyle tepki de gösterdiler." (BT/TK)