Nuri Bilge Ceylan'ın fotoğraflarından oluşan sergi İstanbul Modern'in yeni müze binasında açıldı.
Sanatçının Türkiye'nin yanı sıra, Hindistan, Gürcistan, Çin, Fas ve Rusya gibi dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği 22 büyük portreden oluşan serginin küratörlüğünü İstanbul Modern Fotoğraf Küratörü ve Bölüm Yöneticisi Demet Yıldız Dinçer üstleniyor.
"Başka Bir Yerde" sergisi, yönetmenin filmlerinde sıklıkla karşılaştığımız "başka bir yerde" olmayı arzulayan karakterlerine de gönderme yapıyor.
İlk kez izleyiciyle buluşan fotoğrafların Nuri Bilge Ceylan'ın Türkiye'nin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği portreleri içerdiğine dikkat çeken Demet Yıldız Dinçer, "Sanatçının "kültür değişse de insanın özü değişmiyor duygusunun bir yansıması olan sergideki çalışmaları, yerel kültürleri aşan evrensel insani tecrübelere odaklanıyor. Filmlerinde ülkesinin insanlarının diğer yerlerde yaşayanlardan karakter olarak farklılıklarını değil ortak noktalarını ortaya koymaya çalışan Ceylan, bu defa başka ülkelere giderek fotoğraf aracılığıyla aynı amaca ulaşmayı hedefliyor" dedi.
Nuri Bilge Ceylan kimdir?
26 Ocak 1959'da İstanbul'da doğdu ama çocukluğu baba memleketi olan Çanakkale, Yenice'de geçti. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nde iki yıl sinema eğitimi aldı.
"Koza" (1995) adlı kısa filminin ardından çektiği uzun metrajlı "Kasaba" (1997) ve "Mayıs Sıkıntısı" (1999) filmleri Berlin Film Festivali'nde gösterildi. Ardından gelen "Uzak" (2002), "İklimler" (2006), "Üç Maymun" (2008) ve "Bir Zamanlar Anadolu'da" (2011) filmleri, Cannes Film Festivali'nde iki kez Büyük Jüri Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve FIPRESCI ödüllerini kazandı. "Kış Uykusu" (2014) adlı filmi, 67. Cannes Film Festivali'nde, bu kez festivalin en büyük ödülü olan Altın Palmiye'ye değer görüldü. "Ahlat Ağacı" (2018) filminin ardından, çekimleri Ağustos 2021'de tamamlanan yeni filmi "Kuru Otlar Üstüne" de Mayıs 2023'te Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.
(AÖ)