* Fotoğraf ve Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Maraş'ın Nurhak ilçesi Umutlu Mahallesi sınırlarında bulunan Göksu Çayı, üzerine kurulan ve kurulmak istenen Hidroelektrik Santralleri (HES) projeleri nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya.
Toplam uzunluğu 145 kilometre olan ve bunun 35 kilometresi Maraş'ın Nurhak ilçesinden geçen Göksu Çayı'nın yıllık ortalama debisi 10,90 metreküp/saniye.
Göksu Çayı üzerinde 12 yıl önce kurulan ilk HES için çayın yatağı değiştirildi. Göksu Çayı kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olmasına rağmen, 2021 yılında yine çay üzerinde kurulması planlanan yeni bir HES projesi başlatıldı.
Özel bir şirket tarafından çayın yan kollarına kurulması planlanan "Bulgur Dere ve Ayranpınar HES Projesi"ne 2021 Kasımı'nda mahkemenin ve bilirkişinin olumsuz kararlarına karşın bakanlık tarafından "ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Olumlu" kararı verildi.
İkinci HES projesinin ÇED süreci devam ediyor. Proje kapsamında, Bulgur Dere Regülatörleri, Daçu Regülatörü, Ayranpınar Regülatörü, Bulgur Dere ve Ayranpınar santral binası gibi birçok yapı inşa edilmesi planlanıyor.
Su kesintileri
Nurhak ve Çevre Köyleri Doğal Hayatı Koruma ve Kültür Derneği Başkanı Zeynel Gül, ilk HES'in kurulduğu ve ikinci HES'in kurulmak istendiği alanda bölgenin temel geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık faaliyetlerinin büyük zarar gördüğünü söyledi.
HES'e su sağlamak için çay suyunun günde 17 saate varan sürelerle akışının kesildiğini belirten Gül, su ve su kenarı habitatının da çalışmalardan olumsuz etkilendiğini söyleyerek şöyle dedi:
"Deredeki canlı yaşamı da suyun kesilmesinden dolayı olumsuz etkileniyor. Özellikle alabalıklar, yumurtlama dönemlerinde suyun temiz olduğu yerlere yumurtalarını bırakıyor. Akıntıyla birlikte o yumurtalar yok olup gidiyor. Bu da deredeki balık türlerinin zarar görmesine neden oluyor. Derenin geçtiği bölgelerdeki tarım faaliyetleri de olumsuz etkileniyor. Günde 17 saat su kesintisi olduğu için insanlar bu dereden faydalanıp topraklarını sulayamıyor."
Ağaç kesimleri
Göksu Çayı üzerindeki HES inşası esnasında çok sayıda ağacın kesilerek söz konusu bölgeye kilometrelerce yol yapıldığını hatırlatan Gül "Ormanlık alanın bulunduğu dağlık bölgede yapılan yol, hem ağaçların kesilmesine hem de topografyanın parçalanmasına neden oldu. Yol yapım sırasında ortaya çıkan fazla toprak ve kaya, dere yatağına dökülerek hem daha büyük miktarda ormanlık alanın yok olmasına hem de yüzey toprağının yok olmasına neden oldu," dedi.
İkinci HES'e verilen "ÇED Olumlu" raporunun iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Gül, bölgedeki dağ keçilerinin ve diğer yaban hayvanların da HES'in faaliyetlerinden olumsuz etkilendiğini söyleyerek süreç böyle ilerlerse bölgedeki tarım ve hayvancılığın tamamen biteceğini ve bölgedeki insanların göç etmek zorunda kalacağını ekledi.
* Konuyla ilgili "Kahramanmaraş Nurhak Bölgesinde Yapılması Planlanan HES'ler İptal Edilsin" başlığıyla change.org üzerinden yürütülen imza kampanyasına ulaşmak için tıklayın.
(TY)