Cumartesi Anneleri/İnsanları adalet arayışlarının 889. haftasında 12 Eylül Darbesi sonrasında gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl'ü kaybedenlerin ortaya çıkarılmasını istediler.
Haftanın açıklamasını Cumartesi İnsanlarından Ümit Efe yaptı.
Efe, Nurettin Yedigöl hakkında 12 Eylül'ün hemen ardından yakalama kararı çıkarıldığını söyledi.
Yedigöl'ün 10 Nisan 1981'de İdealtepe’de bir ev baskınında gözaltına alındığınığını hatırlatan Efe, şöyle devam etti:
"İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Gayrettepe'deki ünlü işkence merkezi 1. Şube'ye götürüldü. Orada Honduras’ta işkence eğitimi alan K Gurubu tarafından sorgulandı. İfade vermeyi reddettiği için ağır işkenceye maruz kaldı.
"Çok sayıda kişi Nurettin ile aynı yerde tutulduklarını ve onun gözaltında işkence edilerek öldürüldüğüne tanık olduklarına dair savcılığa ifade verdi.
Gözaltına alındığı reddedildi
"Ailesi; Emniyet Müdürlüğüne, Askerî Savcılığa, Sıkıyönetim Komutanlığına, Millî Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliğine, Cumhurbaşkanlığına ve Başbakanlığa başvurarak oğullarının akıbetinin açıklanmasını talep etti. Başvurdukları her yerde Nurettin’in gözaltına alındığı reddedildi.
"Nurettin Yedigöl'ün gözaltında kaybedilmesi ile ilgili farklı tarihlerde yapılan suç duyuruları sonucunda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından üç ayrı soruşturma yürütüldü. Ancak etkin olmaktan uzak soruşturmaların hepsinde kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Karara yapılan itirazlar da reddedildi.
AYM'ye başvuruldu
"Anne Zeycan Yedigöl, son çare olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM, 10 Aralık 2015 tarihli kararında; Devletin etkili soruşturma yükümlülüğünü, himayesi altındayken kaybolan kişinin nerede olduğunu ve akıbetini açıklamadığı sürece potansiyel olarak devam eder tespitinde bulundu. Ayrıca bu tür suçlamalarda yargılamanın zamanaşımına uğratılarak sonuçsuz bırakılmaması gerektiğine vurgu yaptı.
Tüm başvurular sonuçsuz kaldı
"Ancak AYM kendi tespitlerine, evrensel hukuka ve teamüllere sırtını dönerek 'Başvurunun zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna' karar verdi. Böylece, iç hukuk yollarını tamamen kapattı. Ülkesinde etkin başvuru yolu bulamayan Zeycan Yedigöl AİHM’e başvurdu.
"Kısacası 41 yıllık süreçte Yedigöl Ailesi’nin tüm başvuruları sonuçsuz bırakıldı. Faillerin ve tanıkların isimleri belli olmasına rağmen etkili soruşturma yapılmadı. Nurettin’in akıbeti karanlıkta bırakıldı, onu kaybedenler cezasızlıkla korundu." (RT)