Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) İslami çizgide yayın yaparken Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) yayın lisansını iptal ettiği Nur Radyo TV şirketinin açtığı davada Türkiye'yi ifade özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle oybirliğiyle tazminata mahkum etti.
Nur Radyo Ve Televizyon Yayıncılığı Anonim Şirketi'nin başvurusunu bugün karara bağlayan AİHM, 27 Şubat 2002'de verilen yayın iptalinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesinin de bir ihlalini oluşturduğuna hükmetti.
AİHM: Demokratik bir toplumda gereksiz
AİHM, Anayasa'daki laiklik ilkesine aykırı yayın yapmaktan verilen altı geçici yayın durdurma cezasından sonra yayınlarını aynı temelde sürdürdüğü için yayın beş verilen yayın durdurma cezasının orantısız bir yaptırım olduğu kanaatine vardı.
RTÜK, verdiği lisans iptal kararını, radyonun her yayını durdurulduğunda yeniden aynı nitelikte yayın başlatması ve 19 Kasım 2001'de yedinci kez yayına geçmesine dayandırmıştı. AİHM, yaptırımın demokratik bir toplumda gereksiz olduğunu bildirdi.
AİHM, başvurusu şirketin bir milyon avroluk bir tazminat talebinde bulunduğunu, buna karşın dosyaya delil olarak yerleştirilen belgelerin lisan iptalinin yol açtığı yayın zararları konusunda sayısal bir fikir vermede yetersiz kaldığını, bu nedenle herhangi bir miktarda karar kılınamayacağını bildirdi.
Danıştay 2005'te dosyayı kapadı
RTÜK'ün "laiklik karşıtı ve nefreti kürekleyen yayınları" gerekçe göstererek 27 Şubat 2002'de lisansını iptal ettiği radyoyu Bursa Valiliği, uydu üzerinde ABD'den kaçak yayın yaptığı tespit etti.
Radyonun Ankara İdare Mahkemesi'nde RTÜK kararını iptal ettirmeye çalıştıysa da girişim Danıştay'ın 2 Mart 2005'te aldığı bir kararla sonuçsuz kaldı.(EÖ)