Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim kampanya sorumlusu Hilal Atıcı, "Nükleer endüstri, etkisini binlerce yıl sürdürecek milyonlarca ton atık yarattı. Bugün bile santralde ve nükleer madde taşımacılığında kaza riskleri büyük. Radyoaktif atık sorunu ise çözülemedi" dedi.
Ayrıca, Avrupa'nın diğer 10 ülkesinde eski Çevre Bakanları ve Greenpeace, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Mohamed ElBaradei'i, nükleer enerji teknolojisini reddetmeye çağırdı.
"Bakan Güler, geçmişten ders almalı"
Greenpeace, Güler'in nükleer enerji santrallerinin yapımıyla ilgili işbirliği toplantıları yapması dolayısıyla bir açıklama yayımladı.
Güler'in girişimlerinin nükleer enerji teknolojisinin tehlikelerini hatırlatan Çernobil faciasının 20. yılında gerçekleştiğini ifade eden Atıcı, "Enerji Bakanımız geçmişten ders almalı, nükleer enerji kullanımını reddetmeli ve gelişmiş yenilenebilir enerji teknolojileri ve enerji verimliliği programlarına yönelmeli" diye konuştu.
Atıcı, "UAEA nükleer teknolojiyi teşvik etmeyi bırakmalı. Böylece, hem Çernobil benzeri nükleer felaket riskleri sona erer, hem de atom bombası yapımında kullanılan maddelerin üretimi engellenir" dedi.
Çevre örgütü, nükleer silahların yaygınlaşmasını önlemekle görevli UAEA'nın, diğer yandan "son derece tehlikeli bir barışçıl nükleer güç masalını gündemde tutmak" ile eleştirdi ve Ajansı kendi kendisiyle çelişmekle suçladı.
Voynet: "UAEA nükleer enerjiyi teşvik ediyor"
Eski çevre bakanları, UAEA Yönetim Kurulu'nu ve Eylül ayında gerçekleştirilecek olan UAEA Genel Kurulu'nu Ajans tüzüğünde değişiklikler yapmaya çağırdı.
Çağrıya imza atanlardan Fransa eski Çevre Bakanı Senatör Dominique Voynet, "UAEA bütün dünyada ısrarla nükleer endüstriyi teşvik ediyor. Sivil ve askeri nükleer sanayi arasındaki işbirliğini özellikle gözardı ederek nükleer silah yapımında kullanılan malzemesinin yaygınlaşmasına neden oluyor. Bu tehlikeli işbirliğinden devletler de sorumlu. Özellikle Fransa, para vermeye hazır olan herkese nükleer hammadde ve teknoloji satma politikasını terk etmeli. Bu ticaret, dünya barışını tehdit ediyor" şeklinde konuştu.
Atıcı ise, "38 yıldır nükleer santral sahibi olmaya çalıştıktan sonra, Enerji Bakanı geleceğimizle kumar oynamayı bırakıp çabalarını çağdışı kalmış elektrik şebekelerinden kaynaklanan büyük enerji kayıplarını kapatmaya ve gerçek sürdürülebilir enerji kaynaklarına yöneltmeli. Enerji Bakanı olarak halkın kendisine verdiği sorumluluğu ancak bu yolla yerine getirebilir" diyerek sözlerini bitirdi.
İmzası eski bakanlar
Çağrı mektubunu Ukrayna eski Çevre ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sergiy Kurykin, Rusya eski Çevre Bakanı Victor Danilov-Danilian, Belarus eski Çevre Bakanı Anatolii Dorofeev, İtalya eski Çevre Bakanı Edo Ronchi, Danimarka eski Çevre ve Enerji Bakanı Svend Auken, Belçika eski Çevre Bakanı Magda Alvoet, Çek Cumhuriyeti eski Çevre Bakanı İvan Dejmal, Finlandiya eski Çevresel Gelişim ve İşbirliği Bakanı Satu Hassi, Fransa eski Çevre ve Bölgesel Planlama Bakanı Dominique Voynet ve Britanya eski Çevre Bakanı Micheal Meacher imzaladı. (EÖ/AD)