"Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyada barış içinde yaşamak istiyoruz. Anlaşmazlıkların şiddetsiz çözülmesini sağlamak için yola çıktık."
Bunlar Almanyalı çift Wolfgang Schlupp - Hauck ve Brigitte Schlupp - Wick'in sözleri. Schlupp çifti, nükleer silahların yasaklanması ve mevcut silahların imha edilmesi için devlet ve hükümet görevlilerini Türkiye'nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler (BM) Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Sözleşmesi'ne uymaya çağırmak amacıyla Almanya'nın Stuttgart kentinden iki ay önce bisikletle yola çıktı.
Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye gelen çift, iki bin kilometreden fazla yol yaptı.
İstanbul durağında bianet'e konuşan çift, geçtikleri ülkelerde Mayors for Peace üyesi belediyelerle görüştüklerini, üye olmayan belediyelere ise birliğe katılım çağrısı yaptıklarını anlattı. Mayors for Peace, merkezi Hiroşima'da olan nükleer silahların kullanımına karşı, 1984'ten beri faaliyet düzenleyen belediye başkanlarından oluşan bir birlik. Birliğe 144 ülkede dört bir 207 kent belediyesi üye.
Schlupp çifti İstanbul Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Seçkin Özdemir, Bursa Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Kördağ, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünüver ile görüştü. Adana'da sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti.
Çift Ankara'da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, 11 Ekim'de ise Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Denizli Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan'ı ziyaret etti. ABD'nin Adana İncirlik Üssü'ndeki 90 kadar nükleer silah başlıklarının geri çekilmesini istedi ve Türkiye'yi 2020'ye kadar tüm nükleer silahların imhasını öngören BM sözleşmesine uymaya davet etti.
Nükleer yerine yenilenebilir enerji
Wolfgang Schlupp, "Eylemimizin iki amacı var" diyor:
"Türkiye ve Almanya'da, ABD'nin nükleer silahları bulunuyor, bunların geri çekilmesini ve nükleer silahların imha edilmesini ve nükleer santrallerin kullanımına tamamen son verilmesini istiyoruz. Nükleer santarller yerine rüzgar ve güneş enerjisi kullanılabilir. Belediyeler kendi şehirlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarına geçebilir; nükleer santralleri kentlerinde reddedebilirler."
Wolfgang Schlupp, milletvekilleriyle görüşmelerine ilişkin ise "Soysal ve Erdoğan nükleer silahlara karşı olduklarını, Hiroşima gibi felaketlerin bir daha yaşanmaması gerektiğini söylediler. Ama nükleer santraller konusunda bu kadar duyarlı olmadığını gözlemledik. Nükleer silahlar ve santraller din, milliyet, parti tanımıyor; patladı mı herkesi öldürüyor" diyor.
Schlupp çifti 19 Haziran'da başladıkları eylemlerine Ocak 2011'e kadar devam edecek. Türkiye'den sonraki durak İtalya olacak.
New York'ta 2005 yılında, nükleer silahlanmaya karşı oluşturulan Global Zero Now örgütünün Almanya oluşumuna üye olan Schlupp çifti, Almanya'da uzun yıllar sosyal hizmet uzmanı olarak çalıştı. Çift Stuttgart'ta çevreci gazete FreieRaum'u çıkarıyor. (SP)